cathrinsmat

Senaste inläggen

Av cathrinsmat - 16 oktober 2013 17:22

Den här är en relativt snabblagad gryta som passar bra en vardagkväll när tiden är knapp. Grytan innehåller kassler, purjolök samt röd och grön paprika. Det passar lika bra att servera ris, pasta, bulgur eller couscous till grytan. Följande ingredienser behövs för 4 personer:


500-600 gram kassler

1/2 purjolök

1 röd paprika

1 grön paprika

2 msk tomatpuré

2 dl creme fraiche

2 vitlöksklyftor

1 tsk curry

2 tsk paprikapulver

Salt och svartpeppar

Smör att steka i


Gör så här:

1. Strimla kassler, purjolök och paprikor. Stek kasslern i lite smör i en stekpanna tills den blir lite brynt.

2. Tillsätt purjolök och paprika och låt steka tillsammans med kasslern en stund.

3. Rör ner tomatpuré och cremefraiche och låt småputtra. Pressa över vitlöksklyftorna och krydda grytan med curry och paprikapulver. Smaka av med salt och peppar.


Vill man ha en mer "såsig" gryta går det bra att späda med grädde eller mjölk dock så kan grytan då behöva redas av så att den inte blir för rinnig.


Hälsning

C


 



Av cathrinsmat - 13 oktober 2013 18:33

Nu var det länge sedan jag la upp ett recept här på bloggen men jag ska försöka bättra mig. Min målsättning är att uppdatera bloggen några gånger i veckan fortsättningsvis.

Idag har vi ätit jambalaya, en kreolsk risrätt, som jag åt första gången i New Orleans för många herrans år sedan. Det finns många olika recept på jambalaya men just den här varianten har jag tillagat länge och den brukar uppskattas av hela familjen. Följande ingredienser behövs till denna jambalaya som räcker till 4 personer:

1 gul lök
2 stjälkar blekselleri
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
Ris för 4 personer
1-2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
ca 400 gram fläsk- eller kycklingfilé
200 gram stark korv, ex Kabanoss
200 gram skalade räkor
Salt
Peppar
Creole saesoning (en kreolsk kryddblandning bestående av cayennepeppar, salt och vitlök)
Olivolja att steka i

Gör så här:

1. Finhacka samtliga grönsaker och stek en stund i oljan i en stor gryta.
2. Tillsätt ris och rör runt en stund. Rör ned tomatpuré samt smula över en buljongtärning och späd med vatten (se mängd på risförpackningen). Låt småputtra tills riset är klart.
3. Stek fläsk- eller kycklingfilé skuren i mindre bitar i en stekpanna med lite olja. Salta och peppra. Skär korven i mindre bitar och låt den steka med köttet tills det är klart.
4. Blanda ner kött, korv samt räkor i risblandningen och smaka av med creole seasoning (köp färdig eller blanda själv). Rör ihop alltsammans, servera och njut av den här goda allt-i-ett-rätten.

//C

Av cathrinsmat - 26 augusti 2013 19:06

Lax är en utav mina absoluta favoritfiskar och den här rätten är väldigt enkel att laga och ger en saftig och mjäll lax. Rätten för tankarna till asien i och med smaker av röd curry och kokosmjölk. Den är också en perfekt vardagsrätt då den blir klar på ca en kvart i ugnen. Följande ingredienser behövs till 4 personer:


Laxfilé, 500-600 gram

Kokosmjölk, 1 burk (400 gram)

Röd currypasta, 2 msk

Salt och peppar


Lägg laxfilén i en ugnsfast form, salta och peppra lätt. Vispa ihop kokosmjölken och den röda currypastan i en skål och häll sedan blandningen över laxen. Gratinera laxen i ugnen i 225 grader ca 15 minuter.


Jag serverade laxen till jasmin ris och färsk babyspenat som jag hade stekt lätt i olivolja i en stekpanna en stund samt kryddat med lite flingsalt och svartpeppar.


Hoppas att det ska smaka!


//C

 


Av cathrinsmat - 18 augusti 2013 19:00

Den här goda grytan innehåller kyckling och purjolök som kryddas upp med sambal oelek och mango chutney, vilket ger rätten både styrka och sötma. De ingredienser som behövs till grytan som räcker till 4 personer är:

500 gram kycklingfilé
1/2 purjolök
1 tsk sambal oelek
3 msk mango chutney
2 dl creme fraiche
Soja
Salt & svartpeppar

Gör så här:
1. Skär purjolök och kyckling i bitar. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna en stund, krydda med salt, peppar och sambal oelek.
2. Tillsätt purjolöken till kycklingen och fräs tills kycklingen är genomstekt.
3. Häll i mango chutney och creme fraiche och rör runt ordentligt så att allt blandas.
4. Smaka av med salt, peppar och soja och späd med lite vatten om grytan blir för tjock.

Grytan serveras med fördel till ris, gärna jasminris.

Smaklig spis!

//C

Av cathrinsmat - 29 juli 2013 20:32

Det här är en riktigt snabb och enkel rätt som tillagas på ca en kvart. Jag brukar servera räkorna till spaghetti men det går lika bra att servera dem som som tapas eller till förrätt tillsammans med ett gott bröd. Det här receptet räcker lagom till fyra personer och följande ingredienser behövs:

Spaghetti
1 kg räkor med skal
2 röda chilifrukter
4 vitlöksklyftor
Ca 1 dl olivolja
Färsk koriander
Flingsalt
Svartpeppar

Gör så här:
1. Skala räkorna och lägg åt sidan en stund. Koka spaghetti.
2. Skiva vitlöksklyftorna samt chilifrukterna och stek dem i oljan i en stekpanna, ca fem minuter.
3. Tag stekpannan från värmen och lägg i räkorna när det återstår några minuter av spaghettins koktid.
4. Häll av vattnet och häll direkt upp spaghettin på ett varmt serveringsfat. Strö över lite flingsalt och svartpeppar
5. Häll räkfräset över spaghettin, se till att all olja kommer med, och garnera med färsk koriander och servera omedelbart.

En mycket smakrik rätt som är svårt att misslyckas med. Hoppas att det ska smaka!

//C

Av cathrinsmat - 18 juli 2013 15:36

Sommartid grillar vi en hel del och just ikväll lade vi tonfisk på grillen. Vi har en sådan tur att en fiskbil dyker upp i vårt område titt som tätt och då brukar vi passa på att köpa fisk av dem. För det mesta blir det torskrygg, laxfilé och räkor men nu senast köpte vi även skinn- och benfri tonfiskfilé. Jag kan verkligen rekommendera er som inte har prövat tidgare att grilla tonfisk, resultatet blir fantastikt gott och det krävs inte mycket förberedelser, dock får man se upp så att tonfisken inte grillas för länge då blir den torr, godast tycker jag att den är med en liten rå kärna i mitten. Till tonfisken åt vi den fruktiga salsan som jag la ut på bloggen förra veckan men jag bytte idag ut ananas mot papaya, receptet hittar ni här. Följande ingredienser behövs för 4 personer.


4 tonfiskfiléer, 170-230 gram/st

4 msk olivolja

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 lime


Pensla tonfiskfiléerna med olja på båda sidor samt salta och peppra. Halvera limefrukterna och pensla även dem med olivolja. Grilla tonfisken, eller stek den i grillpanna till önskad stekgrad, jag grillade ca 2 min/sida då blev tonfisken rosafärgad med en liten rå kärna i mitten. Jag grillade även limehalvorna med skärytan ned. Servera tonfisken och limehalvorna, som är mycket goda att pressa över fisken, tillsammans med den fruktiga salsan.


Det här är riktig god och enkel sommarmat som är snabblagad men ändå känns lite lyxig, lycka till!


//C


 

Av cathrinsmat - 14 juli 2013 19:56

Idag har det varit grått och tråkigt väder här i Stockholm med regnet hängande i luften. En perfekt dag för lite bakning, jag passade därför på att baka rosenbröd, en sorts småfrallor, som vi avnjöt med lite ost och marmelad till kaffet under eftermiddagen. Som tur var blev det en hel del över som kommer att förgylla vår frukost under den kommande veckan. Det här receptet ger 30 supergoda småfrallor:

50 gram jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
1,5 tsk salt
1 msk socker
12-13 dl vetemjöl
1 ägg
Sesam- eller vallmofrön

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken och värm tills det är fingervarmt, 37 grader.
3. Häll smör- och mjölkblandningen över jästen och vispa runt tills jästen lösts upp. Häll i salt och socker och rör runt några varv så att det blandas ordentligt.
4. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 30 min.
4. Dela upp degen i 3 delar och forma dem till längder. Dela varje längd i 10 bitar och rulla ihop till småfrallor.
5. Lägg småfrallorna på plåtar klädda med bakplåtspapper. Klipp ett kryss i frallorna och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
6. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över sesam- eller vallmofrön. Grädda frallorna i 225 grader ca 10 minuter.

Lycka till!

//C

Av cathrinsmat - 14 juli 2013 14:45

Det här är en härligt frisk salsa som passar lika bra till fisk och kött. Den passar ypperligt bra som ensamt tillbehör till grillat för den som vill hålla ned på kolhydrater men också som ett komplement till potatis/ris/pasta. Jag serverade den senast till lax med ett täcke av mango chutney och chévre, receptet på laxen hittar ni här. Följande ingredienser behövs till salsan som räcker till 4 personer:


1 mango

0,5 ananas

3 vårlökar

1 röd chilifrukt

Färsk koriander/basilika

1 Lime, saften

8 körsbärstomater


Gör så här:

1. Skala och skär mango och ananas i kuber och lägg upp i en skål/ett serveringsfat.

2. Skiva salladslöken samt hacka chilifrukten och blanda med mango och ananas.

3. Hacka färsk koriander eller basilika och strö över salsan.

4. Avsluta med att pressa över lime och rör om samt dekorera med halverade körsbärstomater.


Låt salsan stå en stund och gotta till sig innan servering.


//C


 



Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards