cathrinsmat

Senaste inläggen

Av cathrinsmat - 3 januari 2014 12:21

 


Den här grytan åt jag första gången på en thairestaurang och den är riktigt het och kan mildras genom att minska på mängden chili, dock så är originalet en riktig stark upplevelse. Jag lagade rätten tillsammans med min dotter och vi blev båda nöjda med resultatet, lite för stark tyckte dock dottern ;-). Här följer en beskrivning av tillagningen.


400-500 gram köttfärs

2 röda chilifrukter

ca 75 gram färska haricots verts

ca 3-4 msk teriyakisås

1 tsk soja

salt och peppar

olja att steka i


1. Bryn köttfärsen i olja i en stekpanna tills den blir genomstekt och gyllenbrun.

2. Hacka chilin samt skär bönorna i mindre bitar. Häll dem över köttfärsen och rör om ordetligt.

3. Tillsätt teriyakisås, soja och smaka av med salt och peppar. Låt småputtra en stund.


Servera gärna jasminris till grytan.


Jag kan verkligen rekommendera denna rätt till er som gillar kryddstark mat och den går dessutom väldigt snabbt att laga till. Kanske något att prova i helgen?!


Trevlig fredag!


//C

ANNONS
Av cathrinsmat - 2 januari 2014 11:03

Jag hoppas att ni alla har en härlig start på det nya året. Jag tänkte starta året på bloggen med att lägga ut ett recept på en fräsch oemotståndlig cheesecake som jag bakade på Nyårsafton då vi stod för desserten på nyårsfesten. Det bästa med denna cheesecake är att den är lättlagad och svår att misslyckas med tycker jag. Jag gjorde två stycken till nyårsafton som jag dekorerade med färska hallon och blåbär, citronmeliss och en chokladstjärna kvällen till ära :-). Räkna med att en cheesecake räcker till ca 10 bitar då den är väldigt dryg. Här kommer receptet:


Botten:

10 digestivekex

50 gram rumsvarmt smör

1 msk socker

2 tsk maizena


Fyllning:

600 gram philadelphiaost

1 dl florsocker

3 ägg

200 gram vit choklad


1. Förbered en springform genom att klämma fast ett smörpapper/bakplåtspapper mellan botten och kanter. 

2. Skär smöret i kuber och häll ner tillsammans med smulade kex, socker och maizena i en matberedare/mixer och kör så att allt blandas ordentligt. Häll blandningen i springformen och platta till ordentligt.

3. Smält chokladen i micron på en djup tallrik. Var försiktig så att inte chokladen blir bränd, jag brukar köra 30 sek i taget på 350 w och röra om ordentligt mellan varven.

4. Blanda samman philadelphiaost, florsocker och ägg i en mixer så att det blandas ordentligt. Rör sedan i den smälta chokladen och häll omedelbart fyllningen ovanpå kexbottnen.

5. Grädda i 150 grader ca 55 minuter.

6. Låt kakan svalna helt innan den garneras med färska bär.


God fortsättning på det nya året!


//C

 


ANNONS
Av cathrinsmat - 8 december 2013 15:36

Nu när det är glöggtider tänkte jag tipsa om tre goda lättlagade smårätter som passar bra att servera på exempelvis en glöggbjudning. De tre rätterna är  cheddarostfyllda dadlar inlindade i bacon, pepparkaksgrissini med ädelostdipp samt snittar med parmesanoströra och serranoskinka. På vår senaste glöggbjudning bjöd vi på dessa rätter men även pepparkakor med saint agur (blåmögelost) samt fikon och serranoskinka dukades upp på bordet. Här följer recepten på smårätterna:


Cheddarostfyllda dadlar med bacon (24 st)
24 färska dadlar

24 små bitar cheddar ost, gärna lagrad

ca 1,5 pkt bacon


1. Skär en skåra i dadlarna och plocka ur kärnorna samt fyll hålrummet med cheddarost.

2. Linda in varje dadel i en halv baconskiva.

3. Stek dadlarna i en stekpanna tills baconet fått fin färg. Servera varma, ljumma eller kalla.


Pepparkaksgrissini med ädelostdipp (30 st)

500 gram färdig pepparkaksdeg

140 gram ädelost

2 dl creme fraiche


1. Dela pepparkaksdegen i 30 bitar som rullas till smala längder och läggs på bakplåtspapperklädda plåtar. Grädda dem i ca 8 minuter i 225 grader. Låt svalna.

2. Mosa ädelosten och blanda med creme fraiche i en fin skål.

3. Servera ädelostdippen tillsammans med pepparkaksgrissini.


Snittar med parmesanoströra och serranoskinka (24 st)

2 dl riven parmesanost

2 dl creme fraiche

flingsalt, svartpeppar

4 skivor lingonlimpa

4-5 skivor serranoskinka


1. Blanda ihop riven parmesanost med creme fraiche och smaka av med flingsalt och svartpeppar.

2. Skär bort kanterna och dela brödskivorna i 6 bitar vardera. Dela serranoskinkan i lika många delar som bröd.

3. Lägg på en klick parmesanoströra på brödet och garnera med en bit serranoskinka.


En trevlig välkomstdrink vid glöggbjudningen är att blanda glögg och torr prosecco (mousserande vin) och servera i champagneglas när gästerna kommer. Jag använde skogsglögg som har smak av blåbär och lingon och blandade 1/4 glögg och 3/4 prosecco i glasen.


Trevlig 2:a advent!


//C


 

 

 

Av cathrinsmat - 18 november 2013 19:47

Det här är en snabblagad och god rätt som passar bra en vardagskväll. Eftersom rödspättafilén är så pass tunn går den fort att steka. Jag serverade en enkel hemmagjord remouladsås till samt sallad och potatis. Följande ingredienser behövs för 4 personer:

Rödspättafilé, ca 600 gram
2 dl ströbröd
1,5 dl vetemjöl +1tsk salt och 1 krm svartpeppar
3 ägg, uppvispade
Smör att steka i

Remouladsås:
0,5 dl majonäs
Knappt 1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk curry
Knappt 0,5 dl bostongurka eller finhackad smörgåsgurka

1. Häll upp vetemjöl och ströbröd samt knäck äggen i en varsin djup tallrik. Blanda i salt och peppar i mjölet samt vispa ihop äggen med en gaffel.
2. Vänd fiskfiléerna först i mjölblandningen sedan i ägg och slutligen i ströbröd.
3. Stek fisken i smör i en stekpanna några minuter på varje sida tills den är gyllenbrun.
4. Rör ihop ingredienserna till såsen i en skål.
5. Servera fisken nystekt tillsammans med remouladsås, sallad och kokt potatis.

Lycka till!

//C

Av cathrinsmat - 10 november 2013 17:24

Igår åt vi den här pastarätten till middag som innehåller både lax och räkor. Rätten passar mycket bra som bjudrätt då den är riktigt delikat. Räkskalen steks i olja och får koka tillsammans med buljong en stund vilket blir grunden till den goda såsen. Följande ingredienser behövs och räcker gott och väl till 4 portioner:


300 gram pasta, förslagsvis spaghetti eller tagliatelle

500 gram räkor med skal

400 gram laxfilé, skuren i bitar

1 fiskbuljongtärning

2 dl vatten

1 dl vitt vin (eller 1 msk pressad citron+1 dl vatten)

2 dl creme fraiche

1 msk tomatpuré

2 vitlöksklyftor

1 fänkål

Bladpersilja

salt och peppar


Gör så här:

1. Skala räkorna och låt skalen fräsa en stund i olja i en kastrull. Rör i tomatpuré samt smula buljongtärningen över och späd med vatten och vin. Låt småputtra ca 10 min. Koka under tiden pastan.

2. Sila bort räkskalen och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Vispa ner creme fraiche i vätskan och låt småputtra en stund.

3. Hacka fänkålen i småbitar och stek i olja i en stekpanna, pressa vitlöken över. Häll sedan ner fänkål och vitlök i såsen och låt koka på svag värme några minuter. Tag kastrullen från värmen och lägg i räkorna.

4. Salta och peppra laxen och bryn den på bägge sidor. Blanda den färdiga pastan med såsen och häll upp på ett stort serveringsfat. Lägg på laxbitarna överst och strö över bladpersiljan.


Det är gott att servera sallad och bröd till pastan!


//C

 





Av cathrinsmat - 9 november 2013 17:19

Här är ett recept på en mycket god Whiskey-baserad drink som bland annat innehåller whiskeylikören Jim Beam Honey, pressad citron och pressad apelsin. Passar perfekt som fördrink innan middagen. Receptet är hämtat från nätet och räcker till en drink.


Honey Suckle Sour

Ingredients:
50ml Jim Beam Honey
25ml freshly squeezed lemon juice
25ml freshly squeezed Orange
10 ml sugar syrup
Method
Take shaker and add all ingredients
Fill with ice
Shake hard for 10 seconds.
Strain into a rocks or old fashioned glass over cubed ice

Hoppas att den faller er i smaken!

Trevlig lördagskväll!

//C

Av cathrinsmat - 2 november 2013 19:20

I den här rätten smaksätts laxen med bland annat kryddpeppar, piri piri och mörk rom vilket ger en härligt kryddig smak. Laxen blir godast om den får marinera i kryddorna i rumstemperatur ca 30 min. Vill man förbereda laxen i förväg kan den stå och marinera en hel dag i kylskåpet. Servera gärna sallad och en vitlökscréme till laxen. Ett annat tips är att servera den med en fruktig salsa som innehåller bland annat ananas och mango. Receptet räcker till 4 personer.


Följande ingredienser behövs till laxen och vitlökscrémen:


800 gram laxfilé

1 tsk kryddpepparkorn

2 torkade piri piri

2 tsk sambal oelek

2 tsk mald ingefära

2 tsk råsocker

2 tsk havssalt

2 msk mörk rom


Vitlökscréme:

2 dl creme fraiche

1 msk majonäs

2 vitlöksklyftor

1/2 lime, rivet skal

1 tsk pressad lime


Gör så här:

1. Stöt kryddpepparkornen grovt i en mortel tillsammans med piri piri. Blanda i övriga kryddor och rör om ordentligt. Gnid in kryddblandningen på laxen och droppa över rom och låt stå och marinera i rumstemperatur ca 30 min.

2. Blanda samman creme fraiche och majonäs till vitlökscrémen. Skala och pressa i vitlök samt rör i limeskal och saft.

3. När laxen marinerat ca 30 min ställ in den i ugnen på 175 grader ca 15 minuter.


Vi åt laxen tillsammans med en god sallad bestående av; babyspenat, körsbärstomater, gurka, paprika, rödlök och fetaost samt vitlökscrémen.


Trevlig lördagskväll!

//C


 



Av cathrinsmat - 20 oktober 2013 11:42

Ibland är det skönt med en enkel lunch som lagas till snabbt. Det här är en kall tonfiksröra som är god att lägga på rostat bröd eller som fyllning i en baguette. Röran räcker till 3 personer och följande ingredienser behövs:


1 burk tonfisk i vatten

1/2 rödlök

2 kokta ägg

Färsk dill

4 msk majonäs

3 msk matlagningsyoghurt eller creme fraiche

Salt och svartpeppar


Gör så här:

1. Finhacka ägg och rödlök och blanda i en bunke.

2. Låt tonfisken rinna av och blanda i den i ägg- och rödlöksröran och rör runt ordentligt så att allting blandas.

3. Häll i majonäs, yoghurt el creme fraiche samt finhackad dill efter smak.

4. Avsluta med att smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med bröd och någon god grönsak.


Snabbt, enkelt och gott!


//C

 

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ cathrinsmat med Blogkeen
Följ cathrinsmat med Bloglovin'

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se