Direktlänk till inlägg 14 juli 2013
Idag har det varit grått och tråkigt väder här i Stockholm med regnet hängande i luften. En perfekt dag för lite bakning, jag passade därför på att baka rosenbröd, en sorts småfrallor, som vi avnjöt med lite ost och marmelad till kaffet under eftermiddagen. Som tur var blev det en hel del över som kommer att förgylla vår frukost under den kommande veckan. Det här receptet ger 30 supergoda småfrallor:
50 gram jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
1,5 tsk salt
1 msk socker
12-13 dl vetemjöl
1 ägg
Sesam- eller vallmofrön
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken och värm tills det är fingervarmt, 37 grader.
3. Häll smör- och mjölkblandningen över jästen och vispa runt tills jästen lösts upp. Häll i salt och socker och rör runt några varv så att det blandas ordentligt.
4. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 30 min.
4. Dela upp degen i 3 delar och forma dem till längder. Dela varje längd i 10 bitar och rulla ihop till småfrallor.
5. Lägg småfrallorna på plåtar klädda med bakplåtspapper. Klipp ett kryss i frallorna och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
6. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över sesam- eller vallmofrön. Grädda frallorna i 225 grader ca 10 minuter.
Lycka till!
//C
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | 5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 | |||
15 |
16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 | 30 |
31 |
|||||||
|