cathrinsmat

Senaste inläggen

Av cathrinsmat - 1 april 2016 20:53

Ikväll åt vi en riktigt smarrig förrätt som är lika lätt att tillaga som den är god att äta. Rätten innehåller riktigt tunt skivad oxfilé som man antingen köper färdigskivad i charken eller skivar upp själv när oxfilén är halvfryst för bästa resultat. Följande ingredienser behövs till en förrätt för fyra personer:

ca 200 gram oxfilé skuren i tunna skivor
Parmesanost
Olivolja
Färsk basilika
2 msk pinjenötter
Flingsalt
Svartpeppar

1. Lägg ut oxfiléskivorna omlott på fyra tallrikar. Hyvla parmesan över samt strö över några basilikablad.
2. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna några minuter.
3. Droppa olivolja över anrättningarna och strö över pinjenötterna. Avsluta med att strö över lite flingsalt och några drag av svartpepparkvarnen.

Lycka till!

Kram C

Av cathrinsmat - 27 mars 2016 19:54

Ikväll åt vi smörstekt torskrygg varsamt kryddad med salt och peppar samt vänd i vetemjöl. Den stekta fisken avnjöts tillsammans med goda tillbehör som räkor, sparris, pepparrot, skirat smör och serrranochips. Följande ingredienser behövs för fyra personer:

800 gram torskrygg
Ca 20 räkor med skal
Färsk pepparrot
Grön sparris
4 skivor serranoskinka
100 gram smör
Salt och peppar
Vetemjöl
Smör

1. Dela torsken i fyra bitar. Salta och peppra på båda sidor samt vänd i vetemjöl. Låt fisken vila på ett skärbräda tills det är dags att smörstekt den.
2. Riv pepparrot och skala räkorna samt lägg upp i skålar till servering. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 min.
3. Lägg serranoskinkan på en plåt med bakplåtspapper och grädda ca 10 min i 200 grader.
4. Stek torskryggen i en stekpanna med rikligt med smör ca 3-4 min per sida.
5. Smält smöret i en kastrull samt häll försiktigt upp det klara smöret i en liten kanna och lämna bottensatsen i kastrullen.
6. Servera fisken tillsammans med sparris och serranochips. Garnera fisken med riven pepparrot och räkor. Häll skirat smör över anrättningen och avnjut tillsammans med ett gott vin.

Kokt eller pressad potatis passar bra till för den som önskar.

Hoppas det ska smaka!

Kram C

Av cathrinsmat - 10 mars 2016 21:06

Ikväll åt vi en krämig och god tomatsoppa som jag lagade till av det vi hade hemma. Följande ingredienser räcker lagom till fyra personer.

2 msk olivolja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
4 soltorkade tomater
1 burk finkrossade tomater (400 g)
1 dl makaroner
1/3 tub tomatpuré
6 dl vatten
1 dl créme fraich
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk chili flakes
1 tsk salt
1 tsk socker
Några varv på svartpepparkvarnen
Färsk koriander

1. Finhacka lök, vitlök och soltorkade tomater och fräs i oljan i en stor kastrull.
2. Häll över de krossade tomaterna, tomatpuré och vatten samt strö över buljongtärningen. Låt småkoka ca 10-15 minuter.
3. Häll i makaronerna och låt soppan småkoka tills makaronerna är färdigkokta, ca 7-8 min.
4. Rör i créme fraich och strö över resterande kryddor. Avsluta med att strö över koriander och servera tillsammans med ett gott bröd.

Hoppas att ni kommer att gilla soppan!

Kram C

Av cathrinsmat - 6 mars 2016 19:57

I den här kycklinggrytan samsas bitar av kycklingfilé med champinjoner, bacon och purjolök. Grytan passar bäst tillsammans med ris tycker jag och torrostade jordnötter är ett trevligt tillbehör att strö över maten på tallriken. Följande ingredienser räcker till 4 personer:

600 gram kycklingfilé
1/2 purjolök
200 gram champinjoner
1 pkt bacon
1 msk mjöl
2-3 dl grädde
1,5 msk kycklingfond
Knappt 1 msk balsamvinäger
1 tsk soja
Salt, peppar, paprikapulver efter smak

1. Skär upp purjolöken i skivor, strimla bacon samt dela champinjonerna i mindre bitar. Stek bacon i en stekpanna tills det blir knaprigt och lägg åt sidan.
2. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem i samma panna som baconet, salta och peppra samt tillsätt ev lite smör, låt steka tills kycklingbitarna fått fin färg.
3. Strö över purjolök och champinjoner och låt steka tillsammans med kycklingen en stund.
4. Strö över mjöl och rör runt ordentligt. Späd grytan med grädde, kycklingfond, balsamvinäger och soja. Låt puttra ihop en stund och smaka av med salt, peppar och paprikapulver.

Servera grytan tillsammans med ris, gärna basmati och strö lite torrostade nötter över.

Smaklig spis!

//C

Av cathrinsmat - 28 februari 2016 11:39

Min dotter överraskade med dessa fantastiska Oreobollar i helgen. Det behövs bara tre ingredienser och de blir ofantligt goda. Här följer ingredienserna och tillvägagångssättet:

1 paket oreokakor
100 gram philadelphiaost
200 gram mjölkchoklad

1. Mosa kexen till en smulig massa, rör ihop med philadelphiaosten och rulla till små bollar, ca 18 st. Lägg i kylen en timme.
2. Bryt chokladen i små bitar och smält den i ett vattenbad eller i micron.
3. Rulla bollarna i den smälta chokladen och lägg dem på en bricka med bakplåtspapper och förvara i kylskåp.

Låt oreobollarna ligga minst en timme i kylen innan ni avnjuter dem.

Lycka till!

/C

Av cathrinsmat - 22 februari 2016 21:34

Röding är en populär fisk här hemma. Ikväll åt vi den tillagad i ugnen tillsammans med bulgur, en fruktig salsa och en kall sås. Följande recept räcker till 4 portioner.

2 rödingfileer ca 250 g styck
2 lime
2 mango
2 avokado
1 röd chilifrukt
1/2 förp körsbärstomater
1 knippe salladslök
3 dl Bulgur+4,25 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Olivolja
1 dl créme fraich
2 msk majonäs
1 vitlöksklyfta
Flingsalt, svartpeppar

1. Lägg rödingen i en ugnsform, salta och peppra samt pressa över en halv lime. Grädda i 200 grader ca 10 min.
2. Finhacka 2 salladslökar och fräs i lite olivolja en stund i en kastrull. Tillsätt bulgur och låt fräsa med en stund. Späd med vattnet och smula över buljongtärningen. Låt koka på svag värme under lock ca 10 min.
3. Skär upp mango, avokado och körsbärstomater i mindre bitar och lägg över i en skål. Strimla salladslök och chili och strö över salsan. Pressa en halv lime över och krydda med flingsalt och svartpeppar.
4. Blanda créme fraich och majonäs i en skål. Pressa över vitlöksklyftan och ca 1/2 lime. Salta och peppra.

Om ni inte får tag på rödingfilé går det lika bra med lax eller exempelvis tonfisk. Tänk på att tillagningstiden kan behöva ändras då.

Lycka till!

Kram C

Av cathrinsmat - 21 februari 2016 13:05

Pasta vongole är en rätt som jag ofta väljer när jag är ute på restaurang. Det är min absoluta favoriträtt bland pastarätter. Ursprungligen innehåller rätten vongolemusslor men det fungerar lika bra med hjärtmusslor. Tänk bara på att musslorna inte alltid finns i er lokala fiskdisk utan behöver ibland beställas några dagar i förväg. Följande ingredienser behövs till 4 personer:

1 kg färska vongole- eller hjärtmusslor
4 klyftor vitlök
1 knippe bladpersilja
1 röd chilifrukt
0,5 dl olivolja
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
1/2 dl vitt vin
Skal av 1 citron
Spaghetti el Linguine

1. Lägg musslorna i rikligt saltat kallt vatten. Då öppnas de och spottar ut eventuell sand som finns i musslan. Upprepa gärna proceduren 1 gång och spola dem sedan i kallt vatten.
2. Hacka vitlök, bladpersilja och chili.
Stek vitlök, chili och hälften av bladpersiljan i oljan i en stor kastrull.
3. Tillsätt musslorna och smaksätt med flingsalt och svartpeppar och rör om.
4. Slå på vitt vin, rör om igen och lägg på ett lock. Låt musslorna ångas i cirka 1-2 minuter, tills de börjar öppnas.

5. Blanda i resten av bladpersiljan och rivet citronskal.
6. Blanda såsen med nykokt spaghetti eller linguine.

Det här är en perfekt helgrätt som avnjutes bäst tillsammans med ett gott vitt vin till, exempelvis Chablis eller en frisk och fruktig Chardonnay.

Smaklig måltid!

//C

Av cathrinsmat - 15 november 2015 09:21

I fredagskväll åt vi en mycket smakrik lasagne. Den bestod av bland annat av kycklingfärs, chèvreost och sparris. Den här rätten känns lyxig och passar att bjuda på när man har vänner över på middag. Följande ingredienser behövs beräknat på fyra personer:

Färska lasagneplattor, 200 gram
4 msk smör
Kycklingfärs, 400 gram
1 lök
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk tomatpuré
Krossade tomater 400 gram
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk timjan
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
Sparris, ett knippe
Chevréost, 200 gram

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smält ca 1 msk smör i en stekpanna och stek finhackad lök en stund.
3. Tillsätt kycklingfärs och bryn tills genomstekt. Krydda under tiden med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Tillsätt tomatpuré, vitlök och krossade tomater. Låt puttra ca fem minuter.
4. Smält 3 msk smör i en kastrull och pudra över 3 msk mjöl. Vispa snabbt ihop och späd försiktigt med mjölken. Låt sjuda några minuter. Smaksätt med salt och peppar.
5. Varva bechamelsås, lasagneplattor och kycklingfärs i en smord form 20x30cm. Börja och avsluta med ett lager bechamelsås.
6. Smula chevréost över och grädda i 225 grader ca 30 min.
7. Koka sparrisen ca 5 min. Dela den i mindre bitar och strö över lasagnen de sista fem minutrarna.
8. Servera med en god sallad och ett gott vin.

Hoppas det ska smaka! Kram C

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards