cathrinsmat

Senaste inläggen

Av cathrinsmat - 16 juli 2014 16:01

Nu har det tyvärr gått några månader sedan mitt senaste inlägg och jag känner att det nu är dags att göra ett försök med bloggandet igen. Så här i semestertider blir det ofta lite lättare luncher om dagarna. Här följer tre snabba lätta luncher som passar bra i sommarvärmen. 


Melon och fetaostsallad

Vattenmelon

Fetaost

Olivolja

Flingsalt och svartpeppar

Färsk koriander


Skär vattenmelon och fetaost i kuber och lägg upp på ett salladsfat. Ringla olivolja över och strö över flingsalt och svartpeppar. Avsluta med att klipp färsk koriander över och servera tillsammans med lite kallskuret eller som ensamrätt.

Den här fräscha rätten äter jag flera gånger i veckan under sommaren, jag kan bara inte tröttna på den! Den passar även mycket bra till en grillad köttbit. 

   


Tonfiskröra

Tonfisk i vatten (burk)

Finhackad salladslök eller purjolök

Majonäs efter tycke och smak

Svartpeppar


Häll av vattnet på tonfisken och smula ner den i en bunke. Tillsätt den finhackade sallads- eller purjolöken och rör i majonäs till en krämig konsistens. Avsluta med några varv med svartpepparkvarnen. Servera röran på förslagsvis rostat bröd och servera tillsammans med en sallad med dina favoritgrönsaker.

Observera att om man gör receptet med en burk tonfisk brukar jag ta ca 3 msk finhackad lök och då räcker tonfiskröran till två personer.

 


Club Sandwich 

Färdigstekt kycklingfilé

Knaperstekt bacon i skivor

Majonäs

Sallad

Tomat

Gurka

Formfranska 


Skär den färdiga kycklingfilén (räkna med 1/2 filé per person), tomat och gurka i skivor samt rosta två brödskivor per person. Ringla över lite majonäs på brödskivorna och varva sallad kyckling, bacon, tomat och gurka på den ena brödskivan och lägg över den andra som ett lock. Dela smörgåsen med en vass kniv och servera genast förslagsvis med en god sallad och lite extra majonäs för den som vill ha. 

Det här är perfekt lunchmat om ni har lite överbliven kycklingfilé från grillkvällen.

 


Som ni ser har jag inte skrivit upp exakta mängden på ingredienserna i recepten utan ni får prova er fram efter ert eget tycke och smak. Hoppas att någon av dessa enkla rätter kommer väl till pass i sommarvärmen.


Soliga sommarhälsningar!

/C

Av cathrinsmat - 6 april 2014 19:23

Paj är alltid gott tycker jag och fördelen med paj är att den kan varieras på många olika sätt. Jag håller mig ofta till en och samma pajdeg men varierar innehållet med det som finns hemma. Idag hade jag färdigstekta kycklingfiléer, bacon, fetaost och körsbärstomater hemma så de fick samsas som fyllning. Följande ingredienser behövs till den här pajen som räcker till 4 portioner:

Pajdeg:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning:
2 färdigstekta kycklingfiléer
1,5 paket bacon
1 msk mjöl
2 dl grädde
1 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
En skvätt balsamvinäger
8-10 körsbärstomater
100 gram fetaost

1. Blanda smör, vetemjöl och vatten i en matberedare och kör tills det blir en deg. Låt degen vila kallt en stund.
2. Strimla bacon och stek i en stekpanna tills det börjar bli knaprigt.
3. Skär kycklingfiléerna i bitar och blanda ner i stekpannan. Låt puttra en stund. Strö över vetemjöl och rör runt ordentligt. Späd med grädden och krydda med paprikapulver och svartpeppar samt häll i lite balsamvinäger.
4. Medan fyllningen tjocknar trycks degen ut i en smord pajform och naggas med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 225 grader ca 10 min.
5. Häll sedan fyllningen i pajskalet och garnera med halverade körsbärstomater och fetaost skuren i bitar. Avsluta med att strö över 2 dl riven ost och grädda pajen i 225 grader ca 20 minuter.

Servera en god sallad till pajen.

Trevlig söndagskväll!

//C

Av cathrinsmat - 1 april 2014 19:23

Nu var det ganska länge sedan jag la ut ett recept här på bloggen men nu har det blivit dags för ett nytt. Den här rätten åt vi till middag nu ikväll och den tillagas relativt snabbt. Receptet räcker till 4 personer och följande ingredienser behövs:

500 gram köttfärs
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
5-7 soltorkade tomater i olja + en msk av oljan
2 dl grädde
Soja
Smör/olja att steka i

1. Blanda ihop köttfärsen med vitlök, ägg, salt, svartpeppar samt 1 msk av oljan som de soltorkade tomaterna ligger i.
2. Forma 12 biffar av köttfärssmeten och bryn dem på båda sidor i smör/olja i en stekpanna.
3. Strimla de soltorkade tomaterna och sprid ut dem runt biffarna i stekpannan.
4. Häll grädden över och låt biffarna puttra tills de är genomstekta. Avsluta med att röra i lite soja.

Servera biffarna med pasta och en god sallad.

Smaklig spis!

//C

Av cathrinsmat - 2 mars 2014 10:59

De här frallorna går väldigt snabbt att baka då de inte innehåller någon jäst. Ursprungsreceptet hittade jag på nätet och i det här receptet har jag gjort några små förändringar. Degen räcker till 8 st småfrallor som med fördel äts nybakade och passar perfekta till helgfrukosten. Följande ingredienser behövs:

5 dl vetemjöl (eller grövre mjöl om så önskas)
1 msk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk sirap
2,5 dl vatten
Sesamfrön

1. Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt, sirap och vatten till en deg.
2. Forma degen med blöta händer till 8 frallor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Degen ska vara ganska lös.
3. Strö sesamfrön över frallorna och grädda dem i mitten av ugnen i 200 grader 12-15 minuter.

Istället för sesamfrön går det även bra att strö över exempelvis riven ost, vallmo- eller solrosfrön samt pumpakärnor.

//C

Av cathrinsmat - 9 februari 2014 14:05

 

Igår åt vi ett riktigt långkok till middag, en chili gjord på högrev. Grytan ska puttra på spisen ca 3 timmar, tills köttet precis faller isär. Det här är med andra ord inget recept att ta till en vardagskväll. Receptet hittade jag i tidningen "Allt om mat" och kombinationen med den lite heta chilin tillsammans med citrussallad blev en riktig sensation. Dock upplever jag att det var lite snålt med chilimängden i originalreceptet så här har jag utökat med ytterligare en chilifrukt, tycker ni att det verkar för starkt så minska ner mängden chili. Följande ingredienser behövs till chilin som räcker till 4 personer:


ca 800 gram högrev

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

3 röda chilifrukter, ex spansk peppar

2 tsk mald spiskummin

2 tsk mald koriander

1 tsk paprikapulver

1 tsk oregano

2 lagerblad

2 msk tomatpuré el. ajvar

4 dl vatten

2 msk kalvfond

1/2 tsk salt

Färsk koriander


Citrussallad:

750 gram blandade citrusfrukter, jag tog apelsin och blodgrape

2 vitlöksklyftor

grovhackad persilja

1 krm salt

1 krm svartpeppar


1. Skär köttet i tärningar. Grovhacka löken, skiva vitlöken och chilin med kärnorna kvar.

2. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna och lägg över i en gryta. Tillsätt lök, vitlök, chili, kryddor och tomatpuré/ajvar i grytan och låt steka någon minut. Häll över vatten samt kalvfond och låt grytan småputtra under lock ca 3 timmar, tills köttet precis faller isär.

3. Skala citrusfrukterna med en kniv och skär dem i fina klyftor. Finhacka vitlöken och blanda med citrusfrukter och persilja, krydda med salt och peppar.

4. Smaka av chilin med salt och strö över koriander vid servering.


Servera chilin tillsammans med citrussalladen och gräddfil gärna i ett pitabröd eller tillsammans med ris. Vi valde att äta chilin i pitabröd och det blev mycket smakrikt och gott!


En fortsatt trevlig söndag önskar jag er!


//C



Av cathrinsmat - 8 februari 2014 13:25

 

Idag åt vi en härlig spenatsoppa till lunch som jag verkligen kan rekommendera. Soppan är nyttig och dessutom väldigt god. Jag serverade ägghalvor till och för den som är extra hungrig servera ett gott bröd till. Det här receptet räcker till 4 personer. Följande ingredienser behövs:


1 gul lök

9 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

500 gram fryst bladspenat

1 dl vispgrädde

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 krm riven muskotnöt


1. Finhacka löken och stek den i lite smör i en kastrull några minuter. Späd med vatten och buljongtärning och låt koka upp.

2. Häll i den frysta spenaten och låt småkoka ca 5 minuter.

3. Mixa soppan slät och tillsätt grädde och kryddor.


Enkelt och mycket gott!


//C







Av cathrinsmat - 29 januari 2014 18:46

Idag tänkte jag tipsa om en riktigt snabblagad rätt som jag lagade häromkvällen. Det behövs inte allt för många ingredienser och rätten är uppskattad av alla åldrar. Följande ingredienser behövs:


Kassler ca 500-600 gram

Ananas ca 100 gram konserverad i skivor (om ni får ananas över servera den som tillbehör)

2 dl grädde

0,5 dl sweet-chilisås

125 gram mozarellaost

Riven ost, ca 1 dl

Salt och svartpeppar

Färsk oregano


1. Skiva kasslern och lägg skivorna omlott i en stor ugnsform, jag brukar alltid kantskära kasslern först då jag tycker att det blir godare. Skär ananasskivorna i mindre bitar och strö över kasslern.

2. Blanda ihop grädde och sweet-chilisås och smaka av med salt och svartpeppar. Häll över kassler och ananas.

3. Skär mozarella i mindre bitar och strö mozarellan och den rivna osten över anrättningen. Gratinera i ugnen på 225 grader ca 15 minuter tills osten blir gyllenbrun. Strö färsk oregano över vid servering.


Servera gärna ris och en god sallad till. Vill man göra rätten mer mager välj en grädde med låg fetthalt. För den som vill ha lite mer styrka i rätten kan man med fördel tillsätta en finhackad röd chili alt chiliflakes i såsen.En perfekt vardagsrätt om ni frågar mig som är klar på 15-20 minuter.


Nu är det snart dags för "Mästerkocken" på TV, visst följer ni väl det?! Ett av mina favoritprogram matnörd som jag är :-)


Ha en fortsatt trevlig kväll!

//C



 


Av cathrinsmat - 11 januari 2014 20:21

 


Detta smakrika och goda recept hittade jag i tidningen "Allt om mat" som jag prenumererar på. Jag är beredd att säga att detta är ett av de mest välsmakande recept som jag lagt ut på min blogg. Det krävs en hel del moment i förberedelserna till middagen men själva tillagningen går snabbt, jag uppskattar att det tar ca 60 min allt som allt. Följande ingredienser behövs till 4 personer:


250 gram skinkschnitzel

300 gram nötfärs (originalreceptet säger blandfärs men jag tog nötfärs)

4 morötter

250 gram pak soi eller salladskål

4 salladslökar

180 gram färska böngroddar

Färsk koriander

1 lime

1/2 msk solrosolja

1/2 tsk salt


Marinad:

1/2 citrongräs

2 vitlöksklyftor

4 msk asiatisk fisksås

3 msk strösocker

2 tsk chiliflakes

2 msk rapsolja


Dressing:

2 vitlöksklyftor

2 msk asiatisk fisksås

2 msk strösocker

1 msk pressad lime

1 dl vatten

2 tsk chili flakes

3 msk hackad koriander


1. Hacka citrongräset i mycket små bitar och blanda med resterande ingredienser till marinaden.

2. Skär skinkschnitzlarna i tunna strimlor och blanda med hälften av marinaden. Blanda färsen med resterande marinad och forma 12 tunna biffar. Lägg allt kött i kylen en stund.

3. Skala morötterna och skär 3 st i stavar och finhacka 1. Skär pak soi och salladslök i lite mindre bitar. Skölj groddarna och blanda dem med olja och salt.

5. Skala och finhacka 2 vitlöksklyftor och blanda med den hackade moroten samt övriga ingredienser till dressingen i en fin skål.

6. Stek köttet snabbt i en stekpanna, ca 2 min. Ta upp och lägg på ett stort serveringsfat. Stek färsbiffarna ca 3 min per sida.

7. Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet. Förväll pak soi, morotsstavar och salladslök ca 3 min i lättsaltat vatten. Låt grönsakerna rinna av och lägg upp dem tillsammans med groddarna, köttet och färsbiffarna på ett serveringsfat.

8. Servera kött och grönsaker tillsammans med nudlar, lime, koriander och den goda dressingen som med fördel skedas över anrättningen direkt på tallriken.


Hoppas att ni vågar er på denna rätt som verkligen är supergod!


En fortsatt trevlig lördagskväll önskar jag er alla.


//C





Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards