cathrinsmat

Senaste inläggen

Av cathrinsmat - 19 maj 2013 09:31

Kalla såser och röror passarna bra till grillat vår- och sommartid. Jag brukar ofta göra några olika sorter till det grillade. Just ikväll när vi grillade fläskfilé och majskolvar rörde jag ihop en tzatziki och en fetaoströra. Följande ingredienser använde jag till de båda rörorna:

500 g turkisk yoghurt
1/2 gurka
2 vitlöksklyftor
200 g fetaost
Salt
Svartpeppar
Paprikapulver
Olivolja

Gör så här:

Tzatziki:
Riv gurkan och pressa ur vattnet, lägg det rivna i en skål. Tillsätt 250 g turkisk yoghurt och 2 pressade vitlöksklyftor. Rör ihop och smaka av med salt och svartpeppar. Ringla slutligen över lite olivolja.

Fetaoströra:
Mosa 200 g fetaost med en gaffel i en bunke. Tillsätt 250 g turkisk yoghurt. Rör ihop ordentligt och smaka av med salt, svartpeppar och paprikapulver. Ringla slutligen över lite olivolja.

Rörorna passar bäst som tillbehör till grillat kött tycker jag.

//C

ANNONS
Av cathrinsmat - 12 maj 2013 18:49

  Äggtoddy är en enkel, snabblagad och ofta mycket uppskattad dessert med smak av kaffe och konjak. Dock behöver den lite tid på sig i frysen och kylskåpet innan servering. Desserten innehåller snabbkaffe och konjak som lätt kan uteslutas om det är barn som ska äta. Till fyra personer behövs följande ingredienser:


4 st äggulor

4 msk strösocker

2 dl vispgrädde

4 tsk kakao

4 tsk florsocker

4 tsk snabbkaffe

4 msk konjak


Gör så här:

1. Vispa äggulor och socker poröst i en bunke. Vispa grädden i en annan bunke. Rör försiktigt ihop grädden med äggsmeten så att allt blandas ordentligt.

2. Häll upp smeten i fina glas och ställ in i frysen ca 2 timmar. Flytta över glasen till kylskåpet ca 30 minuter innan servering.

3. Vid servering garneras glasen med kakao, florsocker och snabbkaffe, 1 tsk av vardera. Häll upp cognac i fina snaps- eller likörglas och servera vid sidan om.

4. Servera och låt gästerna själva hälla konjaken över och röra ihop allt i glaset.


Hoppas att den kommer att smaka!


//C



ANNONS
Av cathrinsmat - 9 maj 2013 18:15

Nu när våren äntligen är här på allvar smakar det extra gott med grillat. Kycklingfilé går ganska fort att grilla och den här gången fick kycklingen först marinera i teriyakisås en stund. Till kycklingen åt vi grön sparris, knipplök och halloumiost som fick samsas med kycklingen på grillen.


Gör så här:
1. Lägg kycklingfiléer i en skål och häll teriyakimarinad över och pensla så att all kyckling täcks. Krydda med lite salt och svartpeppar.
2. Skiva 2 pkt halloumiost och lägg knipplöken i folie och gör ett litet paket. Skär av den tjockaste delen på ett knippe sparris och släng bort, rulla sparrisen i lite olivolja.
3. Lägg kycklingen samt lökpaketet på grillen samtidigt. När ca 5 minuter av grilltiden återstår, räkna med ca 15 minuter för kycklingen att bli klar, lägg på halloumi och sparris. Vänd flera gånger så att det inte blir bränt.


Servera tillsammans med en god sallad och en kall sås, exempelvis tzatziki.


Lycka till!


//C

Av cathrinsmat - 3 maj 2013 19:48

Ikväll åt vi fläskfilé i ädelostsås med ugnsgratinerade potatishalvor och sallad som tillbehör. Eftersom såsen innehåller ädelost så kan såsen spädas med magrare grädde eller mjölk om man vill hålla nere på kalorierna, dock så kan såsen då behöva redas med maizenaredning. Följande ingredienser behövs till denna smakfulla rätt som räcker till 4 personer:


500 gram fläskfilé
100 gram ädelost
2 dl grädde
1 tsk soja
Salt & peppar


Gör så här:
1. Skär upp fläskfilén i skivor och stek skivorna i smör i en stekpanna på båda sidor, salta och peppra efter behag.
2. Smula över ädelosten och späd med grädde. Låt småputtra tills osten smälter.
3. Smaka av med soja och rör runt ordentligt.


Jag serverade fläskfilén med ugnsbakad halverad småpotatis och en god sallad. Potatisen halverades och tillagades i 225 grader i ca 25 minuter och preparerades med olivolja, flingsalt, svartpeppar. Salladen bestod av blandad grönsallad, tomater, orange paprika, gurka, basilikablad och mozzarellaost som dressades med olivolja och lite flingsalt.


Trevlig fredagskväll!


//C

Av cathrinsmat - 28 april 2013 20:11

I den här rätten har jag hämtat inspiration från en rätt som jag åt på en italiensk restaurang för många år sedan. Rätten består av färska lasagneplattor som rullas ihop med skinka och ost i skivor som sedan gratineras i ugnen tillsammans men tomat- och bechamelsås. Egentligen ska det också vara zucchini i skivor men det valde jag bort just ikväll. Följande ingredienser behövs till 4 personer:


Pastarullarna:
200 gram färska lasagneplattor
150 gram prosciuttoskinka i skivor
200 gram ementhalost i skivor


Tomatsås:
400 gram krossade tomater
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 tsk socker


Bechamelsås:
2,5 msk smör eller olja
2,5 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 krm muskotnöt


Gör så här:
1. Häll samtliga ingredienser till tomatsåsen i en kastrull och låt allt puttra en stund på svag värme.
2. Smält smöret/hetta upp oljan till bechamelsåsen i en kastrull och vispa i vetemjölet. Späd med mjölk och tillsätt kryddor. Lås såsen puttra under ständig vispning tills den tjocknar, ställ åt sidan.
3. Lägg en skinkskiva och en rejäl ostskiva på varje lasagneplatta och rulla ihop samt dela rullarna i två delar.
4. Häll hälften av bechamelsåsen i en ugnsfast form och lägg/ställ pastarullarna i formen. Häll tomatsåsen samt resterande bechamelsås över pastarullarna.
5. Lägg mozzarellaost i skivor överst i ugnsformen och gratinera i 225 grader ca 20 min.


Servera en god sallad till pastarullarna och garnera gärna anrättningen med färsk basilika.


Hoppas att det ska smaka!


//C

Av cathrinsmat - 20 april 2013 13:26

Härom kvällen åt vi fiskbiffar med asiatisk touch till middag. Vi åt biffarna tillsammans med bulgur och en kall sås gjord på matlagningsyoghurt, sweet chilisås, pressad vitlök och lite salt. Naturligtvis passar även ris och nudlar som tillbehör och varför inte wokade grönsaker. Följande ingredienser behövs till 8-10 biffar:


500 gram torsk (eller annan vit fiskfilé)
1 dl finhackad purjolök
Ingefära, en liten bit finriven, ca 1 msk
1 pressad vitlöksklyfta
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
0,5 pressad citron/lime
Grovhackad basilika, gärna thai, valfri mängd, jag tog en näve


Gör så här:
1. Finhacka fiskfilén och blanda den med salt och den finhackade purjolöken i en bunke.
2. Rör försiktigt i ägget och tillsätt sedan resterande ingredienser och rör så att allt blandas.
3. Forma biffar med hjälp av en matsked. Om smeten känns för blöt så pressa ur lite vätska. Lägg biffarna på ett vattensköljt skärbräde i avvaktan på stekning.
4. Stek biffarna i rikligt med olja några minuter på varje sida. Lägg över de färdigstekta biffarna på ett ugnsfat och förvara i ugnen i 100 grader tills övriga tillbehör är klart.


Hoppas det ska smaka!


//C

Av cathrinsmat - 15 april 2013 18:43

Nu äntligen är vi på bättringsvägen. Efter en helg+måndag med sjukdom så blir det jobb och skola för i alla fall två av oss imorgon.


Kvällens middag blev mjölkstuvade makaroner och hemtrillade köttbullar. Den här rätten är inte alls särskilt avancerad men uppskattad i min familj. Just mjölkstuvade makaroner var en av mina favoriträtter som barn och jag får en känsla av att det är lite av en bortglömd rätt idag. Köttbullarna brukar jag krydda med salt, svartpeppar, ingefära och garam masala. Här följer receptet som är baserat på 4 personer:


Mjölkstuvade makaroner:
5 dl makaroner, gärna gammaldags idealmakaroner
1 l standardmjölk
1 tsk salt


Köttbullar:
500 gram köttfärs
3 msk finhackad gul lök
1,5 dl mjölk
4 msk ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 krm mald ingefära
2 krm garam masala
Smör att steka i


Gör så här:
1. Koka upp mjölken i en kastrull med teflonbeläggning, var försiktig så att mjölken inte bränner fast. Tillsätt salt och makaroner och låt småputtra i 20-25 minuter, rör om då och då.
2. Blanda mjölk med ströbröd och kryddor i en bunke och låt svälla en stund.
3. Blanda ner ägg, lök och köttfärs i ströbrödsblandningen och rör ihop till en smidig smet.
4. Rulla köttbullar och lägg på ett vattensköljt skärbräde. Stek köttbullarna i smör i omgångar i en stekpanna tills de är gyllenbruna runt om och helt genomstekta.


Jag brukar få ut ca 40 köttbullar av detta recept. Servera gärna riven muskotnöt samt lite ketchup för den som vill som tillbehör samt några grönsaker.


Trevlig måndagskväll!


//C



Av cathrinsmat - 6 april 2013 20:42

Ikväll lyxade vi till det ordentligt och åt Sjötunga Meunière till middag. Sjötunga är en av de godaste fiskarna tycker jag och den här rätten är dessutom relativt lättlagad och kräver få ingredienser. Som tillbehör till fisken tillagade jag pommes duchesse, det vill säga ugnsgratinerat potatismos. Följande ingredienser behövs vid tillagningen av den här fantastiska rätten:


1 sjötunga/person
Vetemjöl
Salt
Olja och smör
Dill eller persilja


Gör så här:
1. Salta sjötungan och vänd den sedan i vetemjöl.
2. Värm olja försiktigt i en stekpanna, klicka sedan i smör och låt smälta.
3. När smöret precis slutat skumma läggs sjötungan ned i stekpannan samtidigt som värmen sänks lite. Stek sjötungan på båda sidor ca 5 minuter/sida.
4. Lägg upp den färdiga fisken på varma tallrikar. Smält smör i stekpannan och strö över hackad persilja eller dill. Häll smörskyn över fisken och servera tillsammans med pommes duchesse och lättkokt broccoli.


Pommes duchesse tillagas med kokt potatis som pressas och blandas med smör, en skvätt vispgrädde och ett par äggulor. Moset klickas ut på ett ugnsfast fat och tillreds i ugnen på grillvärme ca 10 minuter.


En god fisk som denna kräver inga fler ingredienser, den är så smakrik i sig själv. Resultatet blir lyxigt och mycket gott. Lycka till!


//C

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ cathrinsmat med Blogkeen
Följ cathrinsmat med Bloglovin'

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se