cathrinsmat

Senaste inläggen

Av cathrinsmat - 16 februari 2013 18:43

Av cathrinsmat - 16 februari 2013 17:29

Ikväll ska vi äta skaldjur, och det kräver inte så mycket tillagning. Kalla såser passar bra till och jag har förberett en limeaioli och en het chilisås som tillbehör. För att göra dessa såser behövs följande ingredienser:


Limeaioli:
2 äggulor
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
1 msk vit balsamvinäger
1/2 tsk salt
Rivet skal från 1 lime
2 dl neutral olja, ex rapsolja


Häll samtliga ingredienser förutom oljan i en matberedare och kör några varv så att allt blandas. Häll i oljan droppvis samtidigt som matberedaren är i gång. Häll upp aiolin i en fin skål.


Het chilisås:
2 dl turkisk yoghurt
1 msk majonäs
1 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1 tsk paprikapulver


Rör ihop samtliga ingredienser och häll upp i en fin skål.


/C

Hittarecept.se" href="http://www.hittarecept.se/" id="hr-6bOfQ">Matbloggstoppen
Av cathrinsmat - 14 februari 2013 19:09

Idag är det alla hjärtans dag och då passar det bra med en krämig pasta tycker jag. Den här rätten är ingen smalmat precis men en dag som denna kan man få lyxa till det lite.
Till 4 personer behövs följande ingredienser:


300 gram pasta
1 burk kräftstjärtar
1/2 purjolök, strimlad
2 dl creme fraiche
100 gram creme bonjour vitlök
1 vitlöksklyfta, pressad
Dill
Salt & peppar


Gör så här:
1. Koka pastan.
2. Fräs purjolöken och vitlöken i lite olja i en gryta.
3. Tillsätt creme fraiche och vitlöksosten och låt puttra ihop en stund.
4. Häll i kräftstjärtarna och låt dem bli varma men inte koka.
5. Smaka av med salt, peppar och finhackad dill, servera till pastan.


Trevlig kväll!


//C

Av cathrinsmat - 10 februari 2013 19:28

Köttfärslimpa är en rätt som kan varieras på många olika sätt. I det här receptet tillagas hela rätten i ugnen, vilket ger lite tid över till annat medan maten tillreder sig själv. I samma ugnsform som köttfärslimpan samsas potatis, morötter och lök runt om. Till 4 portioner behövs:


400-500 gram köttfärs
1,5 dl mjölk
4 msk ströbröd
1 ägg
1-1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 krm vitlökspulver
1 tsk oregano
8-10 potatisar
3-4 morötter
1 gul lök
2-3 dl vatten
1 köttbuljongtärning eller fond
2 msk smält smör
1 msk soja


Gör så här:
1. Blanda mjölk och ströbröd i en bunke och låt svälla en stund.
2. Blanda sedan i köttfärs, ägg och kryddor och rör om ordentligt. Forma färsen till en limpa och lägg i en stor ugnsform.
3. Skala potatis, morötter samt lök och skär i bitar, lägg runt färsen i ugnsformen.
4. Pensla allt med smör och soja samt smula buljongen/häll fonden över.
5. Stek i ugnen 30-40 min i 200 grader. Ös över vatten efter halva tiden.


Strö gärna över färsk oregano vid servering och ät tillsammans med en god sallad.


//C

Av cathrinsmat - 9 februari 2013 19:57

Chicken Satay äter många på Thai-restaurangen, det vill säga kyckling med jordnötssås. Att göra sin egen jordnötssås är inte alls svårt. Följande ingredienser behövs till en sås som gott och väl räcker till 4 portioner:


5 msk jordnötssmör
Ca 200 gram kokosmjölk
1/2 dl sweet-chilisås
Ca 4 cm färsk ingefära, finriven
3 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk chiliflakes


Blanda jordnötssmör, kokosmjölk och sweet-chilisås i en kastrull och värm försiktigt. Blanda i riven ingefära, pressad vitlök och chiliflakes. Servera till kyckling eller räkor.


Vi åt kyckling till som var marinerad i teriyakisås och sedan stekt i grillpanna, mycket gott!


Trevlig lördagskväll!


//C

Av cathrinsmat - 8 februari 2013 17:19

Idag tänkte jag bjuda på ett recept på chokladmousse som kan komma väl till pass nu när helgen stundar. Den här chokladmoussen är både enkel att göra och kräver få ingredienser. Till 4 portioner behövs:


5 msk socker
4 msk kakao
4 msk starkt kaffe
2 äggulor
2 dl vispgrädde


Gör så här:
1. Häll socker, kakao och kaffe i en liten kastrull, låt koka några minuter.
2. Tag kastrullen från värmen och rör i äggulorna. Låt smeten svalna.
3. Vispa grädden och blanda den med den avsvalnade chokladkrämen.
4. Häll upp moussen i fina glas och ställ in i kylen minst 1 timme.


Garnera gärna moussen med några goda bär och citronmeliss.


Trevlig helg!


//C

Av cathrinsmat - 5 februari 2013 19:10

I det förra inlägget kom inte någon bild med, gör ett nytt försök och hoppas att den kommer med nu...
/C

Av cathrinsmat - 5 februari 2013 18:38

Idag behövde middagen tillagas snabbt då vi har mycket på agendan på tisdagskvällarna. Då passade den här supersnabba tonfiskpasta bra att ta till. Till denna rätt behövs:


400 gram tagliatelle eller spaghetti
2 burkar tonfisk i olja
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 dl riven parmesanost
1 citron (saft + skal)
1 tsk chiliflakes
1 kruka basilika eller bladpersilja
Salt


1. Koka pastan.
2. Fräs hackad gul lök och vitlök i olivolja i en stekpanna.
3. Tillsätt tonfisk med oljan, citronskal + saft, chiliflakes, parmesanost samt hackad basilika eller persilja.
4. Häll av pasta vattnet men spara ca 1 dl av vattnet. Vänd ner pastan och kokvattnet i tonfisksåsen och servera direkt.


//C

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Skapa flashcards