cathrinsmat

Senaste inläggen

Av cathrinsmat - 8 januari 2013 19:05

Kassler blir enligt mitt tycke god av att gratineras i ugnen. Den här varianten kräver ingen förstekning av kasslern utan tillagningen sker enbart i ugnen.


1. Strimla 400-500 gram kassler och lägg i en ugnsform.
2. Blanda en liten burk creme fraiche med en halv burk krossade tomater i en skål.
3. Krydda blandningen med 2 vitlöksklyftor, 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar, 2 krm chili flakes, hackad basilika och en liten skvätt balsamvinäger.
4. Häll blandningen över kasslern och strö över ca 1 dl riven ost, gärna mozzarella.
5. Gratinera i ugnen, 200 grader, ca 20 minuter.


Servera gärna ris, pasta eller bulgur till. För oss blev det pasta ikväll.


Hoppas att det ska smaka!


/C

Av cathrinsmat - 7 januari 2013 20:46

Köttfärs är bra vardagsmat som kan varieras på många olika sätt. Idag stektes köttfärsen tillsammans med grovrivna morötter och strimlad vitkål och serverades med jasminris. Vi brukar kalla rätten köttfärsfräs och så här gör man:


1. Bryn köttfärsen i lite olja i en stekpanna tills den får färg.
2. Grovriv 2 morötter och strimla ca 200 gram vitkål och blanda ner i köttfärspannan.
3. Koka ris.
4. Krydda fräset med 1 krm svartpeppar och 1 krm malen kardemumma. Pressa ner 1 vitlöksklyfta och smula ner 1 köttbuljongtärning. Tillsätt 1 msk soja och 2 dl vatten. Låt fräset puttra tills riset är klart. Smaka av med salt och strö lite persilja över.
5. Servera köttfärsfräset tillsammans med ris.


Hoppas att alla får en bra vecka!


/C

Av cathrinsmat - 6 januari 2013 13:35

Ibland vill man att det ska gå snabbt att laga mat och denna pastarätt tar ca en kvart att laga till. Det behövs inte så många ingredienser heller. Till 4 personer behövs:


Penne
1 burk krossade tomater
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk olivolja
2 tsk chiliflakes
Salt och svartpeppar


Gör så här:
1. Stek lök och vitlök i oljan en stund.
2. Häll över tomatkross och kryddor och låt såsen puttra tills pastan kokat klart.
3. Koka pastan.
4. Häll upp pastan på ett serveringsfat, häll över såsen, blanda och servera.


Idag hade jag mozzarella hemma som ströddes över pastan tillsammans med basilikablad.


Chilistyrkan i rätten kan ändras efter behag. Min dotter tyckte att det blev i starkaste laget med 2 tsk chiliflakes men vi övriga tyckte att det var lagom starkt :-)


Smaklig måltid!
/Cathrin



Av cathrinsmat - 5 januari 2013 20:18

Här är resultatet! Ingredienserna till grytan finns i mitt tidigare inlägg. Här följer en beskrivning på tillagningen:


Fiskgryta:
1.Skär alla grönsaker i mindre bitar.
Fräs i olja några minuter utan att de tar färg.
2. Häll i saffran, timjan, krossade tomater, vin, lagerblad, torkad chili och koka upp.
3. Tillsätt buljong och koka ca 20 minuter.
4. Smaka av med citron- och apelsinsaft, salt och peppar.
5. Ta av kastrullen från värmen.
Lägg i fisken och lägg på locket. Låt dra ca 5 minuter.
6. Vänd ner skaldjur och persilja.


Aioli:
1. Vispa äggula, vitlök och vinäger till aiolin.
2. Häll i olja under vispning i en tunn jämn stråle.
3. Smaka av med salt och citron.


Servera fiskgrytan med aioli och ett gott bröd. Jag valde surdegsbaguette och till maten drack vi ett gott chardonnay.


Trevlig lördagskväll!
/C

Av cathrinsmat - 5 januari 2013 16:43

Ikväll tänkte jag göra en fisk- och skaldjursgryta med aioli till. Jag hittade ett recept på nätet som verkar lovande ?. Receptet är beräknat till 4 personer.


Den fisksort som jag kommer att använda är torskrygg som jag har hemma. Nu blir det en sväng till affären för att köpa de ingredienser som saknas samt något passande bröd. Här kommer receptet:


Ingredienser:
200 g fisk efter smak och tillgång, skuren i mindre bitar
200 g räkor med skal, skalade
500 g blåmusslor, kokta
1 st gul lök, skalad
4 st vitlöksklyftor, skalade
2 st morötter, skalade
4-6 st potatisar, skalade
1 st röd paprika
1 st fänkål
4 msk olivolja
1 pkt saffran ā 0,5 g
några kvistar timjan
400 g krossade tomater
2 dl vitt vin
2 st lagerblad
1 tsk torkade chiliflakes
1 l fisk- eller musselbuljong
Pressad citron- och apelsinsaft
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
hackad persilja


Aioli:
1 st äggula
1 st liten vitlöksklyfta, finriven eller pressad
1 msk vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
Salt, efter smak
några droppar pressad citronsaft


Bild på resultatet kommer att läggas ut senare i kväll. På återseende!
/C

Av cathrinsmat - 4 januari 2013 18:52

Ofta startar vi fredagskvällarna med kallskuret, ost och lite vin. Ikväll blev det Bresaola, Spinata Piccánte, Comté och ett glas chianti. Det smakar alltid lika gott, undrar om det beror på att helgen stundar?


Kvällens middag blev fläskfilé gratinerad med fårost och oliver och en tomat- och mozzarellasallad samt sockerärtor vid sidan om.


Gör så här:
1. Skär upp ca 500 g fläskfilé i skivor, salta och peppra samt stek dem på båda sidor i lite smör i en stekpanna och lägg sedan köttbitarna i en ugnsform.
2. Skär ca 100 g fårost i små bitar och blanda med 1 dl crčme fraiche med hjälp av en gaffel. Hacka en halv dl svarta oliver och rör i ostblandningen samt tillsätt en vitlöksklyfta.
3. Lägg en klick oströra på köttbitarna och gratinera i ugnen ca 10 min i 200 grader.
4. Halvera körsbärstomater och varva med bitar av mozzarellaost och basilikablad på ett salladsfat. Ringla över god olivolja samt tillsätt lite flingsalt och svartpeppar.
5. Lägg upp färska sockerärtor i en skål. Servera!


Med hopp om en trevlig fredagskväll!


Kram C

Av cathrinsmat - 3 januari 2013 18:42

Makaronipudding åt jag mycket som barn och det är en rätt som jag fortfarande uppskattar. Jag använder oftast bacon och purjolök när jag lagar den då jag tycker att det är en väldigt god kombination. Naturligtvis går det lika bra med skinka, korv eller kassler och gul lök.


Gör så här:
1. Koka 4-5 dl makaroner.
2. Strimla 2 paket bacon och stek tillsammans med ca en halv hackad purjolök.
3. Blanda sedan ihop makaroner, bacon- och lökfräset samt 2 dl riven ost och häll allt i en ugnsform.
4. Vispa ihop en äggstanning av 4 dl standardmjölk, 3 ägg samt 1 tsk salt och 1 kryddmått svartpeppar.
5. Häll äggstanningen över makaronblandningen och grädda i ugnen, 200 grader ca 30 minuter.


Servera gärna med rårivna morötter och lite ketchup. Smaklig spis!


/C



Av cathrinsmat - 3 januari 2013 14:18

Jag älskar att läsa kokböcker och tidningar om mat och hämtar mycket inspiration där.


En riktig favorit bland min samling av kokböcker är "Fredagsgourmet". Boken innehåller recept som alla tar mindre än 60 min att laga. Varje uppslag innehåller en varmrätt samt en drink, förrätt eller en dessert som kombinerar väl med varmrätten. Dessutom finns det dryckesförslag och vintips till alla menyer.


En annan väldigt positiv sak med boken är att alla fiskrecept innehåller fisk som rekommenderas av Världsnaturfonden. Det vill säga inga miljöfarliga fisksorter som exempelvis hajmal/pangasius så långt ögat kan nå.


/C

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Skapa flashcards