cathrinsmat

Senaste inläggen

Av cathrinsmat - 16 januari 2013 18:03

Att baka egen pizza är väldigt populärt hemma hos oss. Jag bakar ofta ut pizzan i långpannan och sedan kan alla i familjen välja fyllningen själva. Gör egen pizzadeg eller använd färdigköpt. Till egen deg behövs:


25 gram jäst
2 msk olivolja
2,5 krm salt
2,5 dl vatten
7 dl vetemjöl


Smula ner jästen i en bunke, värm vattnet till 37 grader och häll över jästen och rör tills den löser sig. Tillsätt olja, salt och vetemjöl och rör ihop till en deg och låt jäsa ca 40 minuter.


När degen jäst färdigt kavlas den ut på en plåt. Täck degen med tomatsås, egenlagad eller färdigköpt, riven ost, gärna mozzarella, och fyllning enligt önskemål. Vi fyllde pizzan med:


Tomatsås
Färska champinjoner
Prosciuttoskinka
Gul lök
Svarta och gröna oliver
Mozzarellaost


Grädda pizzan i 225 grader i ca 15 minuter. Servera gärna med sallad, vi tog babyspenat som ströddes över pizzan vid servering.


Bon Appetit! :-)


/C





ANNONS
Av cathrinsmat - 14 januari 2013 19:17

Till den här rätten har jag hämtat inspiration från Gordon Ramsey. I originalreceptet ingår lammfärs men idag gjorde jag en variant med nötfärs. En Shepherd's Pie består av en köttfärsröra som garneras med potatismos och gratineras i ugnen. Resultatet blir mycket gott tycker jag. Följande ingredienser behövs:


500 gram köttfärs
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 morot
2 msk tomatpuré
Worcestersås, några skvättar
Färsk timjan
ca 3 dl vätska (kycklingbuljong, rött vin, vatten)
Salt och peppar


Finhacka en gul lök och stek i olja några minuter. Lägg i köttfärsen och bryn den, tillsätt 4 pressade vitlöksklyftor, 1 riven morot, tomatpuré,
worcestersås, timjan, salt och peppar. Tillsätt vätskan och låt koka ihop en stund. Häll köttfärsröran i en ugnsfast form.


8-10 potatisar
2 dl riven parmesanost
2 äggulor
1 msk smör
Mjölk, en skvätt
Salt och peppar


Koka potatisen mjuk och pressa ner den i en skål med hjälp av en potatispress. Tillsätt övriga ingredienser, men spara lite av den rivna osten, och rör ihop till ett smidigt potatismos. Bred ut potatismoset över köttfärsröran och strö över den resterande osten. Gratinera i ugnen vid 225 grader ca 20 minuter.


Servera med en god sallad.


Hoppas att alla får en fortsatt bra vecka!


/C



ANNONS
Av cathrinsmat - 13 januari 2013 19:03

Jag är mycket förtjust i svensk husmanskost och just raggmunk hör nog till favoriterna. Till raggmunk behövs inte speciellt många ingredienser. Huvudråvaran är potatis men jag river alltid ner några morötter också för färgens och vitaminernas skull. Till raggmunk för 4 personer brukar jag använda:


6-7 stora potatisar
2 morötter
2 ägg
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
Smör/olja att steka i


1. Skala och riv potatis och morötter.
2. Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl och salt i en bunke.
3. Rör ned den rivna potatisen och morötterna i smeten.
4. Klicka ut smeten i en stekpanna med upphettat smör/olja. Platta till dem och stek på båda sidor tills de är gyllenbruna.


Jag brukar få plats med 2 raggmunkar samtidigt i stekpannan. Räkna med ca 1 dl smet/raggmunk.


Servera gärna tillsammans med stekt bacon och lingonsylt.


Smaklig måltid!


/C



Av cathrinsmat - 12 januari 2013 20:38

Ikväll blir det trerätters till middag. Middagen har influenser från Sverige, Indien och USA. Förrätten har dottern valt, varmrätten maken och desserten sonen. Här kommer menyn i sin helhet:


Förrätt: Kantarelltoast
Varmrätt: Rogan Josh, Indisk lammgryta
Dessert: Cheescake med hallon


Till kantarelltoasten behövs:
400 gram kantareller
2 dl vispgrädde
1 msk soja
Salt och peppar
4 skivor formfranska
Västerbottenost


Skär kantarellerna i bitar och stek i smör tills det börjar knäppa om dem. Späd med grädden och låt puttra tills det tjocknar. Häll i soja och kryddor och servera på kantskuren rostad formfranska. Hyvla över västerbottenost.


Lammgrytan innehållet många olika kryddor. Vi är stora fan av indisk mat och min man har direktimporterat kryddor från Indien så vi har de flesta hemma. Jag kommer inte ihåg var jag hittade det här receptet men de här ingredienserna behövs till grytan:


2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk ingefära
0,5 dl vatten
ca 1 kg lammkött i tärningar, jag använde lammstek
2 kanelstänger
10 kardemummakapslar, krossade
5 kryddnejlikor
10 svartpepparkorn
2 tsk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk cayennepeppar
2 tsk malen koriander
2 tsk garam masala
1 msk paprikapulver
1,5 dl turkisk yoghurt + till servering
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 kycklingbuljongtärning
3 dl vatten


Mixa med en mixerstav hackad lök, vitlök och ingefära med vatten till en puré.
Bryn köttet, lite åt gången, och lägg åt sidan.
Fräs resterande kryddor i olja tills det kommer härliga dofter. Tillsätt lökpurén och fräs tills löken fått fin färg. Häll i köttet och rör om ordentligt. Tillsätt yoghurt i omgångar under omrörning. Koka 3-4 minuter. Häll i tomatpuré, vatten och buljongtärning. Lägg på lock och låt sjuda tills köttet blivit riktigt mört, 1-2 timmar beroende på hur stora köttbitarna är.


Servera grytan med basmatiris och/eller naan. Jag bakade egna förenklade naan och då behövs:


4-5 dl vetemjöl
2 dl turkisk yoghurt
0,5 tsk salt


Samtliga ingredienser rörs ihop till en deg som delas i 8 delar. Varje del kavlas ut till en rundel ca 10-15 cm i diameter. Rundlarna steks i olja eller smör i en stekpanna några minuter på varje sida.


Receptet till cheescaken är hämtat ur en trevlig kokbok som bara innehåller desserter som heter "Sött, Sweet, Dolce". Foton på alla rätter samt på receptet till desserten kan ni se nedan. Hoppas att ni kan läsa receptet ordentligt annars får ni höra av er.


En trevlig fortsättning på helgen önskar jag er alla!


Kram C

Av cathrinsmat - 11 januari 2013 19:41


Av cathrinsmat - 11 januari 2013 18:50

Ikväll blir det Tapas det vill säga plockmat när den är som bäst :-) Jag kom precis hem från affären där jag köpte på mig lite smått och gott. Det blev några goda ostar; manchego och halloumi, lite kallskuret; Spinata calabra och Bresaola, butiksbakad baguette, tomater, räkor, oliver och köttfärs. Av köttfärsen tänkte jag göra spanska köttbullar i tomatsås, Albondingas, som jag brukar laga till så här:


Köttbullarna:
1. Blanda 1,5 dl mjölk med 4 msk ströbröd och låt svälla ca 10 min.
2. Blanda i 400-500 gram köttfärs, ett ägg, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk salt, 1 tsk paprikapulver och 1 krm svartpeppar.
3. Rör ihop allt och rulla till stora köttbullar och bryn dem runt om i smör och olja i en stekpanna. Ställ åt sidan.


Gör en tomatsås på krossade tomater, olivolja, gul lök, vitlök och ev chiliflakes, se recept i mitt inlägg i söndags, eller använd färdig tomatsås. Lägg i köttbullarna i tomatsåsen och låt dem puttra tills de är genomstekta.


Lägg upp allt på olika uppläggsfat och skålar. Ät och njut!


Bild kommer lite senare.


Trevlig kväll!
/C

Av cathrinsmat - 10 januari 2013 19:15

Pasta är bra och för det mesta snabblagad mat. Idag blev det en pastasallad till middag som innehöll följande ingredienser:


Pasta
Pesto
Bacon
Basilikablad
Spetspaprika
Rödlök
Majs
Västerbottenost
Blandad grönsallad


Börja med att koka pastan och stek strimlat bacon i en stekpanna. När det är klart blandas pastan med bacon och pesto. Lägg upp pastablandningen på ett serveringsfat. Skär upp grönsaker och lägg i olika skålar. Ställ fram allt på bordet och låt var och en blanda sin egen sallad på tallriken.


Naturligtvis kan denna pastasallad varieras på en mängd olika sätt men jag brukar ofta använda pasta, pesto och bacon som en bas och sedan variera tillbehören med det som finns hemma.


Trevlig kväll!


/C



Av cathrinsmat - 9 januari 2013 19:04

Så här på vintern smakar det alltid gott med varm och näringsrik soppa. Ikväll lagade jag en morotssoppa med kokosmjölk. Följande ingredienser behövs:


4 morötter
1 gul lök
2 potatisar
2 msk olja
2 grönsaksbuljongtärningar
1 pressad vitlöksklyfta
1 burk kokosmjölk (400 ml)
5 dl vatten
1 tsk chiliflakes/sambal oelek
1/2 tsk salt


Gör så här:
1. Skala och skär potatis och morötter i mindre bitar. Skala och hacka löken Bryn allt i lite olja i en kastrull några minuter.
2. Pressa i vitlöken och smula ner buljongtärningarna i kastrullen och späd med kokosmjölk och vatten. Låt koka i 10-15 minuter.
3. Mixa soppan med en stavmixer så att den blir slät. Krydda med salt och chiliflakes/sambal oelek. Om soppan blir för tjock kan den spädas med lite mjölk.


Servera soppan med bröd och ost. Vill man lyxa till det lite så är det gott med några räkor i soppan.


Lycka till!


/C

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ cathrinsmat med Blogkeen
Följ cathrinsmat med Bloglovin'

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se