cathrinsmat

Senaste inläggen

Av cathrinsmat - 25 januari 2013 19:51

Ikväll åt vi schnitzel på sonens begäran. Den serverades tillsammans med en fransk potatissallad och tjeckisk öl, perfekt fredagsmat enligt mig. Till schnitzlarna behövs:


500 gram schnitzel av kalv eller fläsk
2 ägg
2 dl ströbröd
1 tsk salt
1,5 tsk vitpeppar
Paprikakrydda


1. Banka ut varje schnitzel på en skärbräda med en köttbankare eller undersidan på en kastrull.
2. Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop. Blanda ströbröd, salt och peppar i en annan djup tallrik.
3. Doppa köttet först i ägg och sedan i ströbrödblandningen.
4. Krydda sedan schnitzlarna med paprikapulver på båda sidorna, paprikapulver ger god smak och fin färg till schnitzlarna.
5. Stek schnitzlarna två och två i en stekpanna i smör, ca 2-3 min på varje sida.


Servera gärna med citron och kapris. Potatissallad eller klyftpotatis är gott till.


En fortsatt trevlig fredagskväll önskar jag er!


//C

Av cathrinsmat - 24 januari 2013 19:27

Igår var mannen på korvkurs och kom hem med 7 sorters färsk korv, totalt 3,5 kg. Så nu blir det säkert några recept framöver som innehåller korv av olika slag.


Ikväll provsmakade vi tre sorter och det var väldigt gott. Jag har nog aldrig ätit så färsk korv tidigare. De sorter vi provade ikväll var:
- Cajun BBQ, innehåller lammkött och är smaksatt med cajunkryddor.
- Merguez, innehåller lamm- och nötkött och är smaksatt med vitlök och paprika.
- Toulousse & Toulousse, en fransk bondkorv som innehåller fläskkött och är smaksatt med muskot, vitlök och vitt vin.
Min favorit blev nog Cajun BBQ men alla var väldigt smakrika och goda. :-)


//C

Av cathrinsmat - 24 januari 2013 14:00

Som ni säkert märkt äter vi kyckling ganska ofta. Det är gott och nyttigt och kan varieras på många olika sätt. Här kommer ett recept på hemlagade chicken-nuggets som är gjorda på kycklingfilé. Det här behövs till fyra personer:


3-4 kycklingfiléer (beroende på storlek)
1 dl ströbröd
1 dl sesamfrön
1 tsk salt
1,5 krm vitpeppar
2 ägg
4 msk neutral olja


Gör så här:
1. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, ca 6-7 per filé.
2. Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop dem. Häll ströbröd, sesamfrön, salt och peppar i en annan djup tallrik och rör om.
3. Doppa kycklingbitarna först i äggblandningen och sedan i ströbröd/sesamfröblandningen.
4. Häll oljan i en långpanna och lägg i kycklingbitarna och stek dem i ugnen vid 225 grader 15-20 minuter.


Servera med sallad, ris och en god kall sås. En enkel kall sås kan göras av matlagningsyoghurt, sweet-chilisås, pressad vitlök, salt och peppar.


//C



Av cathrinsmat - 21 januari 2013 19:07

Idag lagade dottern sin specialpasta. En snabb pastarätt som är bra att ta till när man vill att det ska gå undan. Till fyra personer behövs:


2 paket bacon
1 gul lök
2 dl grädde
1 tsk paprikapulver
1 tsk balsamvinäger
Salt och peppar
Farfalle (fjärilspasta) ca 300 gram


Gör så här:
1. Koka pastan.
2. Klipp baconet i bitar och stek i en stekpanna.
3. Finhacka löken och häll ner i stekpannan med bacon. Låt steka tillsammans tills baconet blivit lite knaprigt.
4. Späd med grädde och häll i kryddorna.
5. Häll såsen över den färdiga pastan och rör ihop och servera.


Det är gott med broccoli eller en sallad till.


//C



Av cathrinsmat - 20 januari 2013 20:20

Ikväll stod maken vid kastrullerna och då blev det Kyckling Pad Thai. Det är en thailändsk rätt som innehållet kyckling, grönsaker, äggnudlar och jordnötter. Inspirationen till detta recept är hämtat från Laila Lindholm. För att göra denna rätt behövs:


400 gram strimlad kycklingfilé
3 finhackade vitlöksklyftor
2 msk ostronsås
1 tsk kycklingfond
1 tsk curry
2 msk jordnötsolja
2 dl strimlad vitkål
2 dl broccolibuketter
250 gram nudlar
2 ägg
2 tsk fisksås
2 tsk japansk soja
Koriander
Jordnötter


1. Gör en marinad med ostronsås, vitlök, kycklingfond och curry. Lägg ner kycklingbitarna och låt dem marinera en stund.
2. Stek kycklingen i olja i en wokpanna ca 2 minuter. Tillsätt broccoli och den strimlade vitkålen och låt fräsa några minuter.
3. Koka nudlarna.
4. När nudlarna kokat klart blandas de ner i wokpannan. Knäck i ett ägg i taget och rör om ordentligt.
5. Smaksätt med fisksås och soja.


Strö över koriander och jordnötter innan servering.


Detta är en ganska snäll rätt så vill man ha lite mer hetta kan sambal oelek eller thaichilisås tillsättas.


//C

Av cathrinsmat - 19 januari 2013 19:33

På lördagskvällarna är det ibland gott med dessert. Om jag själv får bestämma så blir det gärna något med choklad. Ikväll blev det pannacotta smaksatt med mjölkchoklad. Till 4 personer behövs:


3 dl vispgrädde
3 msk socker
100 gram Marabou mjölkchoklad
1,5 gelatinblad


Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de mjuknar, ca 5 minuter.
2. Koka upp grädde och socker i en kastrull, tag av från värmen så fort det kokar.
3. Bryt chokladen i små bitar och lägg ner i kastrullen. Rör tills all choklad har smält.
4. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i kastrullen och rör tills de lösts sig helt. Häll upp blandningen i 4 glas. Ställ glasen i kylen några timmar så att det stelnar.


Servera dem som de är eller garnera med bär. Jag garnerade med hallon och citronmeliss. Ät och njut.


Trevlig lördagskväll!


//C



Av cathrinsmat - 19 januari 2013 09:34

Det bästa med helgen är att man kan unna sig en långfrukost. Den här morgonen gjorde jag smoothies. Till 4 glas använde jag:


4 dl vaniljyoghurt
1 banan
ca 3 dl frysta bär (hallon och blåbär)
0,5 dl äppeljuice


Häll alla ingredienser i en kanna och mixa med stavmixer.


Förutom smoothies innehöll frukosten kokt ägg, smörgås med ost och skinka, apelsinjuice och kaffe. Härliga lördag! :-)


//C

Av cathrinsmat - 17 januari 2013 19:00

Lax är nog min favoritfisk och att tillaga den i ugnen går fort och blir mycket gott. Ikväll ugnsbakade jag en hel laxfilébit som kryddades med finhackad dill, salt och peppar. Laxen serverades med en romsås. För att tillaga denna rätt behövs:


600 gram laxfilé
Färsk dill
Salt och peppar


Skär små snitt i laxfilén och lägg den i en ugnsform. Hacka dillen och tryck in i snitten i laxen, salta och peppra. Ugnsbaka laxen i 225 grader ca 20 minuter. Passa noga mot slutet så att laxen inte blir för torr.


Till romsåsen behövs:


2 dl matlagningsyoghurt
Färsk dill
0,5 rödlök
1 burk mixcaviar
Ca 1 msk majonäs


Blanda yoghurt, finhackad dill och rödlök samt caviar, jag brukar ta en halv burk. Rör i majonäsen och servera till laxen.


Ikväll åt vi pressad potatis till men det går lika bra med ris eller klyftpotatis.


En trevlig torsdagskväll önskar jag er!


/C

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards