cathrinsmat

Senaste inläggen

Av cathrinsmat - 4 februari 2013 19:13

Ibland känns det bra att äta vegetariskt och ett gott vegetariskt alternativ är majsbiffar. Jag brukar servera dem med jasminris och en kall sås. Till 12 majsbiffar behövs följande ingredienser:


400 gram majs (ca 3 småburkar)
1/2 purjolök
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
1 tsk salt
1 tsk chiliflakes
1 krm vitpeppar
3 msk olja
3 msk smör


1. Låt majsen rinna av ordentligt i ett durkslag.
2. Häll över majsen i en bunke och blanda med finhackad purjolök och ägg.
3. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en smet.
4. Forma biffar och stek dem i en stekpanna med smör och olja.


Jag serverade en kall sås till bestående av turkisk yoghurt, sweet-chilisås och pressad vitlök. För den som inte vill äta helt vegetariskt så är stekt bacon gott till.


/C

Av cathrinsmat - 3 februari 2013 20:20

Stek med kokt potatis, kokt grönsaksblandning och gräddsås åt jag som barn ibland om söndagarna. I det här receptet har jag bytt ut den kokta potatisen mot hasselbackspotatis och grönsaksblandningen mot brysselkål. Följande ingredienser behövs för 4 personer:


1 hel bit fläskkotlett utan ben ca 600 gram
Salt
Peppar (svart, grön och rosé)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 ansjovisfiléer + 1 msk av spadet
8-12 potatisar
Salt
Riven parmesanost
Vatten
Vispgrädde
Maizenaredning
Soja
Salt, peppar och lite socker
Brysselkål


1. Salta köttet runt om och rulla sedan i krossad peppar. Bryn köttet runt om smör i en stekgryta.
2. Häll vatten i grytan så att det täcker ungefär halva steken. Skär den gula löken i klyftor och lägg dem tillsammans med vitlöksklyftorna och ansjovisfiléerna i grytan.
3. Låt steken puttra tills den når en innertemperatur på 70 grader.
4. Skala och skär skåror i potatisen men låt den vara hel på undersidan.
5. Smält några matskedar smör i en ugnsform, 225 grader, och rulla sedan potatisen i det smälta smöret. Salta och låt potatisen tillagas i ugnen i ca 20 min.
6. Ös potatisen med smör efter 20 min och lägg en liten hög parmesanost på varje potatis och tillaga ytterligare 20 minuter i ugnen.
7. När köttet är klart lyft upp det och linda in i folie en stund.
8. Koka brysselkål i lättsaltat vatten.
9. Sila av skyn som köttet puttrat i och häll tillbaka i grytan och gör en god sås. Häll i 1 msk ansjovisspad, kryddor, grädde och soja efter smak. Red av med maizenaredning. Smaka av med lite socker mot slutet.
10. Skär upp köttet i tunna skivor och lägg upp på ett uppläggningsfat tillsammans med brysselkål.
11. Servera tillsammans med hasselbackspotatis och den goda såsen.


Smaklig spis!


/C

Av cathrinsmat - 2 februari 2013 20:10

Pasta fungerar vid alla tillfällen, till vardag som till fest. Ikväll har vi ätit lasagne gjord med färska lasagneplattor. Lasagne är en bra bjudrätt som kan förberedas i god tid och är man många kan receptet flerdubblas. Till en lasagne för fyra personer behövs:


500 gram köttfärs
210 gram krossade tomater
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk paprikapulver
Färsk oregano
Balsamvinäger, en skvätt
1 dl vatten
9 färska lasagneplattor
30 gram smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
4 dl riven lagrad ost


Gör så här:
1. Finhacka den gula löken och stek i lite olja i en stekpanna.
2. Tillsätt köttfärs och bryn tills den är genomstekt.
3. Häll över de krossade tomaterna, vatten och balsamvinäger. Pressa i vitlöksklyftorna och krydda med salt, peppar, paprikapulver och färsk oregano. Låt såsen småputtra en stund.
4. Smält 30 gram smör i en kastrull, vispa ner 2 msk mjöl och späd med 4 dl mjölk, krydda med salt och peppar. Låt puttra tills såsen tjocknar, tag kastrullen från plattan och rör i 2 dl riven ost.
5. Smörj en ugnsform och häll ett tunnt lager ostsås på botten av formen.
6. Varva lasagneplattor, köttfärssås och ostsås, avsluta med ett lager ostsås och strö över 2 dl riven ost.
7. Tillaga lasagnen i ugnen, 225 grader ca 15 minuter.


Servera med en sallad bestående av tomater, mozzarellaost och basilikablad. Ringla lite god olivolja över och krydda med flingsalt och nymalen svartpeppar.


Bon Appetit!


//C

Av cathrinsmat - 31 januari 2013 18:59

Yakiniku är ett japanskt sätt att tillaga kött och grönsaker. Det här är en förenklad variant som består av tunnt skivat kött som får gotta till sig i en japansk marinad och sedan stekas hastigt i olja några minuter i en stekpanna eller wok. Jasminris och strimlad sallad är gott att äta till.


Följande ingredienser behövs :
Ca 500 gram nötkött, biff, entrecote eller lövbiff
5 msk teriyakisås
1 msk japansk soja
4 msk fint strimlad purjolök
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk sesamfrön
1 tsk socker
1 krm malen ingefära


Gör så här:
1. Skiva köttet riktigt tunnt och lägg i en skål.
2. Blanda ihop resterande ingredienser till en marinad och häll över köttet. Rör runt ordentligt så att allt kött täcks av marinaden. Låt stå ca 30 min.
3. Koka ris
4. Stek köttet i olja i omgångar ca 3-4 minuter åt gången. Servera direkt tillsammans med ris och sallad. Mycket gott!


/C



Av cathrinsmat - 30 januari 2013 18:35

Det här är en rätt som är relativt snabblagad och som i stort sätt sköter sig själv i ugnen. Dock kräver den några timmars marinering. När vi äter denna rätt mitt i veckan brukar jag lägga kycklingen i marinad kvällen innan. Till 4 personer behövs:


4 kycklingfiléer
4 dl turkisk yoghurt
1 dl neutral olja
0,5 dl pressad citron
1 msk paprikapulver
1 msk garam masala
1 msk hackad mynta
2 tsk salt
2 tsk malen ingefära
2 tsk gurkmeja
2 krm chilipulver
1 pressad vitlöksklyfta


Gör så här:
1. Rör ihop alla ingredienser till marinaden i en bunke. Lägg i kycklingfiléerna, se till att marinaden täcker ordentligt, och låt stå ca 4 timmar eller över natten.
2. Bryn kycklingfiléerna runt om i en stekpanna. Ställ sedan in stekpannan i ugnen i 175 grader tills kycklingen är klar, ca 15-20 min.


Servera kycklingen med ris och/eller naan, baka egna eller köp färdiga. Jag brukar baka egna förenklade naan på följande sätt:


4-5 dl vetemjöl
2 dl turkisk yoghurt
0,5 tsk salt


Samtliga ingredienser rörs ihop till en deg som delas i 8 delar. Varje del kavlas ut till en rundel ca 10-15 cm i diameter. Rundlarna steks i olja eller smör i en stekpanna några minuter på varje sida.


Hoppas det ska smaka!


//C

Av cathrinsmat - 29 januari 2013 18:37

Att baka eget bröd behöver inte vara speciellt krångligt. Periodvis bakar jag eget matbröd och här kommer ett recept på goda fiberrika tekakor som innehåller havregryn. Jag använder alltid fiberberikade havregryn då jag tycker att det är godare än de traditionella.


Till ca 16 tekakor behövs:


0,5 liter vatten
2,5 dl havregryn
50 gram margarin
50 gram jäst
2 msk socker
1 tsk salt
10 dl vetemjöl


Gör så här:
1. Koka upp vattnet och häll det över havregrynen i en degbunke.
2. Klicka ner smöret i degbunken så att det smälter och vänta en stund tills blandningen är fingervarm, 37 grader. Smula då i jästen.
3. Häll i övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg.
4. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 2 längder. Skär varje längd i åtta bitar och rulla till släta bullar. Platta ut dem med handen till ca 10 cm i diameter.
5. Lägg kakorna på bakplåtsklädda plåtar och nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa övertäckta ca 30 minuter.
6. Grädda tekakorna mitt i ugnen, 225 grader i 5-6 minuter.


Tekakorna är godast nybakade. Ett tips är att frysa in tekakorna när de svalnat och sedan ta fram och värma dem i ugnen när du blir sugen, smakar då så gott som nybakade. :-)


//C

Av cathrinsmat - 26 januari 2013 16:53

Ikväll ska vi äta tagliatelle med sparris, räkor och en god sås gjord på crème fraiche, hummerfond och vitt vin. För att göra denna rätt som räcker till 4 personer behövs följande ingredienser:


400 gram tagliatelle
1 kg räkor med skal
400 gram grön sparris
2 msk smör
2 dl riven permesanost
4 dl crème fraiche
1/2 dl vitt vin
4 msk hummerfond
2 krm salt
1/2 krm cayennepeppar
2 msk smör


Gör så här:
1. Skala räkorna och ställ i kylen.
2. Koka upp crème fraiche, vin och fond i en kastrull och låt sjuda ca 5 min. Krydda med salt och cayennepeppar, vispa i smöret.
3. Koka pastan.
4. Bryt bort knopparna på sparrisen och låt dem vara hela. Skär de resterande delarna av sparrisarna i slantar. Fräs sparrisen i 2 msk smör i en stekpanna ca 2 minuter.
5. Blanda den avrunna pastan med sparrisen och tillsätt parmesanost. Lägg upp pastablandningen på varma djupa tallrikar. Häll över såsen och lägg en hög räkor i mitten. Strö över mer parmesanost om så önskas.


Servera gärna tillsammans med lite ruccolasallad och ett gott vitt vin, förslagsvis en chablis.


En bild på anrättningen kommer att läggas ut lite senare ikväll.


Jag hoppas att alla får en riktigt trevlig lördagskväll!


Kram C



Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards