cathrinsmat

Direktlänk till inlägg 31 juli 2014

Focaccia

Av cathrinsmat - 31 juli 2014 22:14

 

Focaccia är ett lättbakat mjukt bröd som passar bra till sallad eller varför inte grillmiddagen eller som tillbehör på kräftskivan. Det bästa med focaccia är att brödet inte behöver arbetas så mycket och att det trycks ut till en platt kaka direkt på plåten. Brödet kan varieras genom att tillsätta olika smaksättningar såsom exempelvis körsbärstomater, fetaost, oliver samt olika färska kryddor. Det här receptet är dock med naturell focaccia smaksatt med olivolja och flingsalt. Följande ingredienser behövs till 2 bröd som bakats ut på plåt. 


25 gram jäst

3 dl ljummet vatten

0,5 dl olivolja

2 msk flytande honung

1 msk flingsalt

8-9 dl vetemjöl

olivolja samt flingsalt till utbakning


1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.

2. Tillsätt vetemjöl lite i taget och arbeta samman till en smidig deg och knåda några minuter.

3. Låt degen jäsa i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek ca 30 min. 

4. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Knåda degen lite och tryck ut den på två oljade plåtar eller på två bakplåtspappersklädda plåtar.

5. Platta ut degarna tills de är ca en cm tjocka och i stort sätt täcker plåtarna. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på varmluft 220 grader.

6. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och ringla över olivolja och strö över flingsalt. Baka bröden i mitten av ugnen ca 10 minuter tills de är gyllenbruna. 


Det bästa med att använda varmluft när man bakar är att samtliga plåtar kan gräddas samtidigt!


Om man väljer att smaksätta sin focaccia gör man det genom att trycka ner exempelvis körsbärstomater, oliver, fetaost eller färska örter innan man ringlar över olivoljan och flingsaltet och gräddar sedan på samma sätt.


Lycka till!


//C




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av cathrinsmat - 25 mars 2017 10:57


Igår lagade jag för första gången färska vårrullar till middag, jag har ätit det några gånger tidigare och tycker att det är en smakrik och fräsch rätt. Rätten kräver en del förberedelser och bör ätas direkt när de är klara för att bevara sin fräschö...

Av cathrinsmat - 31 juli 2016 14:00


Den här rätten har hängt med länge hemma hos mig och är alltid lika populär. Jag använder färsk tortellini i det här receptet vilket gör att rätten går snabbt att tillaga. Följande ingredienser behövs till fyra personer.    2 pkt färsk tortellini...

Av cathrinsmat - 19 juli 2016 14:12


    Det här är en rätt som är ganska tidskrävande då såsen behöver puttra i 40 minuter. Men det är väl värt mödan för resultatet blir helt suveränt gott. Här kommer receptet som räcker till 4 personer:    4-5 kycklingfiléer salt svartpep...

Av cathrinsmat - 10 juli 2016 15:28


Blåmusslor är relativt billigt men känns ändå lite lyxigt. Den här pastarätten går dessutom snabbt att tillaga och resultatet blir supergott. Chilimängden går lätt att anpassa och tänk på att slänga bort de musslor som inte öppnar sig vid tillagning....

Av cathrinsmat - 7 juli 2016 21:03


Ikväll åt vi lammkotletter med chevrecreme tillsammans med en sallad som bland annat bestod av isbergssallad, chevreost och jordgubbar. Riktigt god och snabblagad mat som passar perfekt på sommaren. Ikväll lagade jag mat till mig och sonen och använd...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards