Direktlänk till inlägg 2 november 2013
I den här rätten smaksätts laxen med bland annat kryddpeppar, piri piri och mörk rom vilket ger en härligt kryddig smak. Laxen blir godast om den får marinera i kryddorna i rumstemperatur ca 30 min. Vill man förbereda laxen i förväg kan den stå och marinera en hel dag i kylskåpet. Servera gärna sallad och en vitlökscréme till laxen. Ett annat tips är att servera den med en fruktig salsa som innehåller bland annat ananas och mango. Receptet räcker till 4 personer.
Följande ingredienser behövs till laxen och vitlökscrémen:
800 gram laxfilé
1 tsk kryddpepparkorn
2 torkade piri piri
2 tsk sambal oelek
2 tsk mald ingefära
2 tsk råsocker
2 tsk havssalt
2 msk mörk rom
Vitlökscréme:
2 dl creme fraiche
1 msk majonäs
2 vitlöksklyftor
1/2 lime, rivet skal
1 tsk pressad lime
Gör så här:
1. Stöt kryddpepparkornen grovt i en mortel tillsammans med piri piri. Blanda i övriga kryddor och rör om ordentligt. Gnid in kryddblandningen på laxen och droppa över rom och låt stå och marinera i rumstemperatur ca 30 min.
2. Blanda samman creme fraiche och majonäs till vitlökscrémen. Skala och pressa i vitlök samt rör i limeskal och saft.
3. När laxen marinerat ca 30 min ställ in den i ugnen på 175 grader ca 15 minuter.
Vi åt laxen tillsammans med en god sallad bestående av; babyspenat, körsbärstomater, gurka, paprika, rödlök och fetaost samt vitlökscrémen.
Trevlig lördagskväll!
//C
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | 10 | |||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|