cathrinsmat

Alla inlägg under februari 2013

Av cathrinsmat - 14 februari 2013 19:09

Idag är det alla hjärtans dag och då passar det bra med en krämig pasta tycker jag. Den här rätten är ingen smalmat precis men en dag som denna kan man få lyxa till det lite.
Till 4 personer behövs följande ingredienser:


300 gram pasta
1 burk kräftstjärtar
1/2 purjolök, strimlad
2 dl creme fraiche
100 gram creme bonjour vitlök
1 vitlöksklyfta, pressad
Dill
Salt & peppar


Gör så här:
1. Koka pastan.
2. Fräs purjolöken och vitlöken i lite olja i en gryta.
3. Tillsätt creme fraiche och vitlöksosten och låt puttra ihop en stund.
4. Häll i kräftstjärtarna och låt dem bli varma men inte koka.
5. Smaka av med salt, peppar och finhackad dill, servera till pastan.


Trevlig kväll!


//C

Av cathrinsmat - 10 februari 2013 19:28

Köttfärslimpa är en rätt som kan varieras på många olika sätt. I det här receptet tillagas hela rätten i ugnen, vilket ger lite tid över till annat medan maten tillreder sig själv. I samma ugnsform som köttfärslimpan samsas potatis, morötter och lök runt om. Till 4 portioner behövs:


400-500 gram köttfärs
1,5 dl mjölk
4 msk ströbröd
1 ägg
1-1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 krm vitlökspulver
1 tsk oregano
8-10 potatisar
3-4 morötter
1 gul lök
2-3 dl vatten
1 köttbuljongtärning eller fond
2 msk smält smör
1 msk soja


Gör så här:
1. Blanda mjölk och ströbröd i en bunke och låt svälla en stund.
2. Blanda sedan i köttfärs, ägg och kryddor och rör om ordentligt. Forma färsen till en limpa och lägg i en stor ugnsform.
3. Skala potatis, morötter samt lök och skär i bitar, lägg runt färsen i ugnsformen.
4. Pensla allt med smör och soja samt smula buljongen/häll fonden över.
5. Stek i ugnen 30-40 min i 200 grader. Ös över vatten efter halva tiden.


Strö gärna över färsk oregano vid servering och ät tillsammans med en god sallad.


//C

Av cathrinsmat - 9 februari 2013 19:57

Chicken Satay äter många på Thai-restaurangen, det vill säga kyckling med jordnötssås. Att göra sin egen jordnötssås är inte alls svårt. Följande ingredienser behövs till en sås som gott och väl räcker till 4 portioner:


5 msk jordnötssmör
Ca 200 gram kokosmjölk
1/2 dl sweet-chilisås
Ca 4 cm färsk ingefära, finriven
3 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk chiliflakes


Blanda jordnötssmör, kokosmjölk och sweet-chilisås i en kastrull och värm försiktigt. Blanda i riven ingefära, pressad vitlök och chiliflakes. Servera till kyckling eller räkor.


Vi åt kyckling till som var marinerad i teriyakisås och sedan stekt i grillpanna, mycket gott!


Trevlig lördagskväll!


//C

Av cathrinsmat - 8 februari 2013 17:19

Idag tänkte jag bjuda på ett recept på chokladmousse som kan komma väl till pass nu när helgen stundar. Den här chokladmoussen är både enkel att göra och kräver få ingredienser. Till 4 portioner behövs:


5 msk socker
4 msk kakao
4 msk starkt kaffe
2 äggulor
2 dl vispgrädde


Gör så här:
1. Häll socker, kakao och kaffe i en liten kastrull, låt koka några minuter.
2. Tag kastrullen från värmen och rör i äggulorna. Låt smeten svalna.
3. Vispa grädden och blanda den med den avsvalnade chokladkrämen.
4. Häll upp moussen i fina glas och ställ in i kylen minst 1 timme.


Garnera gärna moussen med några goda bär och citronmeliss.


Trevlig helg!


//C

Av cathrinsmat - 5 februari 2013 19:10

I det förra inlägget kom inte någon bild med, gör ett nytt försök och hoppas att den kommer med nu...
/C

Av cathrinsmat - 5 februari 2013 18:38

Idag behövde middagen tillagas snabbt då vi har mycket på agendan på tisdagskvällarna. Då passade den här supersnabba tonfiskpasta bra att ta till. Till denna rätt behövs:


400 gram tagliatelle eller spaghetti
2 burkar tonfisk i olja
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 dl riven parmesanost
1 citron (saft + skal)
1 tsk chiliflakes
1 kruka basilika eller bladpersilja
Salt


1. Koka pastan.
2. Fräs hackad gul lök och vitlök i olivolja i en stekpanna.
3. Tillsätt tonfisk med oljan, citronskal + saft, chiliflakes, parmesanost samt hackad basilika eller persilja.
4. Häll av pasta vattnet men spara ca 1 dl av vattnet. Vänd ner pastan och kokvattnet i tonfisksåsen och servera direkt.


//C

Av cathrinsmat - 4 februari 2013 19:13

Ibland känns det bra att äta vegetariskt och ett gott vegetariskt alternativ är majsbiffar. Jag brukar servera dem med jasminris och en kall sås. Till 12 majsbiffar behövs följande ingredienser:


400 gram majs (ca 3 småburkar)
1/2 purjolök
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
1 tsk salt
1 tsk chiliflakes
1 krm vitpeppar
3 msk olja
3 msk smör


1. Låt majsen rinna av ordentligt i ett durkslag.
2. Häll över majsen i en bunke och blanda med finhackad purjolök och ägg.
3. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en smet.
4. Forma biffar och stek dem i en stekpanna med smör och olja.


Jag serverade en kall sås till bestående av turkisk yoghurt, sweet-chilisås och pressad vitlök. För den som inte vill äta helt vegetariskt så är stekt bacon gott till.


/C

Av cathrinsmat - 3 februari 2013 20:20

Stek med kokt potatis, kokt grönsaksblandning och gräddsås åt jag som barn ibland om söndagarna. I det här receptet har jag bytt ut den kokta potatisen mot hasselbackspotatis och grönsaksblandningen mot brysselkål. Följande ingredienser behövs för 4 personer:


1 hel bit fläskkotlett utan ben ca 600 gram
Salt
Peppar (svart, grön och rosé)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 ansjovisfiléer + 1 msk av spadet
8-12 potatisar
Salt
Riven parmesanost
Vatten
Vispgrädde
Maizenaredning
Soja
Salt, peppar och lite socker
Brysselkål


1. Salta köttet runt om och rulla sedan i krossad peppar. Bryn köttet runt om smör i en stekgryta.
2. Häll vatten i grytan så att det täcker ungefär halva steken. Skär den gula löken i klyftor och lägg dem tillsammans med vitlöksklyftorna och ansjovisfiléerna i grytan.
3. Låt steken puttra tills den når en innertemperatur på 70 grader.
4. Skala och skär skåror i potatisen men låt den vara hel på undersidan.
5. Smält några matskedar smör i en ugnsform, 225 grader, och rulla sedan potatisen i det smälta smöret. Salta och låt potatisen tillagas i ugnen i ca 20 min.
6. Ös potatisen med smör efter 20 min och lägg en liten hög parmesanost på varje potatis och tillaga ytterligare 20 minuter i ugnen.
7. När köttet är klart lyft upp det och linda in i folie en stund.
8. Koka brysselkål i lättsaltat vatten.
9. Sila av skyn som köttet puttrat i och häll tillbaka i grytan och gör en god sås. Häll i 1 msk ansjovisspad, kryddor, grädde och soja efter smak. Red av med maizenaredning. Smaka av med lite socker mot slutet.
10. Skär upp köttet i tunna skivor och lägg upp på ett uppläggningsfat tillsammans med brysselkål.
11. Servera tillsammans med hasselbackspotatis och den goda såsen.


Smaklig spis!


/C

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards