Direktlänk till inlägg 20 februari 2013
Igår skulle vi ha ätit färdiggrillad kyckling till middag men väl i affären så fanns det ingen grillad kyckling att få tag på. Jag köpte då en färsk kyckling som jag delade i halvor och tillagade i ugnen hemma istället. Jag gillar mat som tillagas i ugnen eftersom man kan ordna med tillbehör och ta hand om disk under tiden. Att tillreda en kyckling tar en stund så det är ingen rätt som kan rekommenderas när man har bråttom. Följande ingredienser behövs:
1 färsk kyckling på lite drygt 1 kg, skuren i halvor
2 msk olja
2 vitlöksklyftor, pressade
Saften av 1/2 citron
2 tsk soja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
1. Blanda ihop olja, vitlök, citron, soja och kryddor i en skål.
2. Lägg kycklinghalvorna i en ugnsfastform med insidan uppåt. Pensla halvorna med 1/3 av oljeblandningen.
3. Tillaga i ugnen ca 15 minuter i 200 grader.
4. Tag ut ugnsformen och vänd på kycklinghalvorna, pensla på resterande oljeblandning på skinnsidan på kycklingen.
5. Tillaga i ugnen tills kycklingen är helt genomstek utan rosa inslag i ca 30-40 minuter vid 200 grader.
Vi åt kycklingen tillsammans med en god sallad och tzatziki. Vill man hellre äta potatis och sås till så kan man med fördel använda skyn från ugnsformen som grund till en sås.
En snabb tzatziki gör man med 2 dl turkisk yoghurt, 1/2 riven och urpressad gurka, 2-3 pressade vitlöksklyftor, salt, peppar och en liten skvätt olivolja.
Smaklig spis!
//C
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 |
7 |
8 | 9 | 10 | |||
11 |
12 |
13 |
14 | 15 |
16 | 17 | |||
18 |
19 |
20 | 21 |
22 |
23 | 24 | |||
25 | 26 |
27 |
28 |
||||||
|