Direktlänk till inlägg 3 februari 2013
Stek med kokt potatis, kokt grönsaksblandning och gräddsås åt jag som barn ibland om söndagarna. I det här receptet har jag bytt ut den kokta potatisen mot hasselbackspotatis och grönsaksblandningen mot brysselkål. Följande ingredienser behövs för 4 personer:
1 hel bit fläskkotlett utan ben ca 600 gram
Salt
Peppar (svart, grön och rosé)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 ansjovisfiléer + 1 msk av spadet
8-12 potatisar
Salt
Riven parmesanost
Vatten
Vispgrädde
Maizenaredning
Soja
Salt, peppar och lite socker
Brysselkål
1. Salta köttet runt om och rulla sedan i krossad peppar. Bryn köttet runt om smör i en stekgryta.
2. Häll vatten i grytan så att det täcker ungefär halva steken. Skär den gula löken i klyftor och lägg dem tillsammans med vitlöksklyftorna och ansjovisfiléerna i grytan.
3. Låt steken puttra tills den når en innertemperatur på 70 grader.
4. Skala och skär skåror i potatisen men låt den vara hel på undersidan.
5. Smält några matskedar smör i en ugnsform, 225 grader, och rulla sedan potatisen i det smälta smöret. Salta och låt potatisen tillagas i ugnen i ca 20 min.
6. Ös potatisen med smör efter 20 min och lägg en liten hög parmesanost på varje potatis och tillaga ytterligare 20 minuter i ugnen.
7. När köttet är klart lyft upp det och linda in i folie en stund.
8. Koka brysselkål i lättsaltat vatten.
9. Sila av skyn som köttet puttrat i och häll tillbaka i grytan och gör en god sås. Häll i 1 msk ansjovisspad, kryddor, grädde och soja efter smak. Red av med maizenaredning. Smaka av med lite socker mot slutet.
10. Skär upp köttet i tunna skivor och lägg upp på ett uppläggningsfat tillsammans med brysselkål.
11. Servera tillsammans med hasselbackspotatis och den goda såsen.
Smaklig spis!
/C
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 |
7 |
8 | 9 | 10 | |||
11 |
12 |
13 |
14 | 15 |
16 | 17 | |||
18 |
19 |
20 | 21 |
22 |
23 | 24 | |||
25 | 26 |
27 |
28 |
||||||
|