cathrinsmat

Alla inlägg under januari 2013

Av cathrinsmat - 12 januari 2013 20:38

Ikväll blir det trerätters till middag. Middagen har influenser från Sverige, Indien och USA. Förrätten har dottern valt, varmrätten maken och desserten sonen. Här kommer menyn i sin helhet:


Förrätt: Kantarelltoast
Varmrätt: Rogan Josh, Indisk lammgryta
Dessert: Cheescake med hallon


Till kantarelltoasten behövs:
400 gram kantareller
2 dl vispgrädde
1 msk soja
Salt och peppar
4 skivor formfranska
Västerbottenost


Skär kantarellerna i bitar och stek i smör tills det börjar knäppa om dem. Späd med grädden och låt puttra tills det tjocknar. Häll i soja och kryddor och servera på kantskuren rostad formfranska. Hyvla över västerbottenost.


Lammgrytan innehållet många olika kryddor. Vi är stora fan av indisk mat och min man har direktimporterat kryddor från Indien så vi har de flesta hemma. Jag kommer inte ihåg var jag hittade det här receptet men de här ingredienserna behövs till grytan:


2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk ingefära
0,5 dl vatten
ca 1 kg lammkött i tärningar, jag använde lammstek
2 kanelstänger
10 kardemummakapslar, krossade
5 kryddnejlikor
10 svartpepparkorn
2 tsk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk cayennepeppar
2 tsk malen koriander
2 tsk garam masala
1 msk paprikapulver
1,5 dl turkisk yoghurt + till servering
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 kycklingbuljongtärning
3 dl vatten


Mixa med en mixerstav hackad lök, vitlök och ingefära med vatten till en puré.
Bryn köttet, lite åt gången, och lägg åt sidan.
Fräs resterande kryddor i olja tills det kommer härliga dofter. Tillsätt lökpurén och fräs tills löken fått fin färg. Häll i köttet och rör om ordentligt. Tillsätt yoghurt i omgångar under omrörning. Koka 3-4 minuter. Häll i tomatpuré, vatten och buljongtärning. Lägg på lock och låt sjuda tills köttet blivit riktigt mört, 1-2 timmar beroende på hur stora köttbitarna är.


Servera grytan med basmatiris och/eller naan. Jag bakade egna förenklade naan och då behövs:


4-5 dl vetemjöl
2 dl turkisk yoghurt
0,5 tsk salt


Samtliga ingredienser rörs ihop till en deg som delas i 8 delar. Varje del kavlas ut till en rundel ca 10-15 cm i diameter. Rundlarna steks i olja eller smör i en stekpanna några minuter på varje sida.


Receptet till cheescaken är hämtat ur en trevlig kokbok som bara innehåller desserter som heter "Sött, Sweet, Dolce". Foton på alla rätter samt på receptet till desserten kan ni se nedan. Hoppas att ni kan läsa receptet ordentligt annars får ni höra av er.


En trevlig fortsättning på helgen önskar jag er alla!


Kram C

Av cathrinsmat - 11 januari 2013 19:41


Av cathrinsmat - 11 januari 2013 18:50

Ikväll blir det Tapas det vill säga plockmat när den är som bäst :-) Jag kom precis hem från affären där jag köpte på mig lite smått och gott. Det blev några goda ostar; manchego och halloumi, lite kallskuret; Spinata calabra och Bresaola, butiksbakad baguette, tomater, räkor, oliver och köttfärs. Av köttfärsen tänkte jag göra spanska köttbullar i tomatsås, Albondingas, som jag brukar laga till så här:


Köttbullarna:
1. Blanda 1,5 dl mjölk med 4 msk ströbröd och låt svälla ca 10 min.
2. Blanda i 400-500 gram köttfärs, ett ägg, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk salt, 1 tsk paprikapulver och 1 krm svartpeppar.
3. Rör ihop allt och rulla till stora köttbullar och bryn dem runt om i smör och olja i en stekpanna. Ställ åt sidan.


Gör en tomatsås på krossade tomater, olivolja, gul lök, vitlök och ev chiliflakes, se recept i mitt inlägg i söndags, eller använd färdig tomatsås. Lägg i köttbullarna i tomatsåsen och låt dem puttra tills de är genomstekta.


Lägg upp allt på olika uppläggsfat och skålar. Ät och njut!


Bild kommer lite senare.


Trevlig kväll!
/C

Av cathrinsmat - 10 januari 2013 19:15

Pasta är bra och för det mesta snabblagad mat. Idag blev det en pastasallad till middag som innehöll följande ingredienser:


Pasta
Pesto
Bacon
Basilikablad
Spetspaprika
Rödlök
Majs
Västerbottenost
Blandad grönsallad


Börja med att koka pastan och stek strimlat bacon i en stekpanna. När det är klart blandas pastan med bacon och pesto. Lägg upp pastablandningen på ett serveringsfat. Skär upp grönsaker och lägg i olika skålar. Ställ fram allt på bordet och låt var och en blanda sin egen sallad på tallriken.


Naturligtvis kan denna pastasallad varieras på en mängd olika sätt men jag brukar ofta använda pasta, pesto och bacon som en bas och sedan variera tillbehören med det som finns hemma.


Trevlig kväll!


/C



Av cathrinsmat - 9 januari 2013 19:04

Så här på vintern smakar det alltid gott med varm och näringsrik soppa. Ikväll lagade jag en morotssoppa med kokosmjölk. Följande ingredienser behövs:


4 morötter
1 gul lök
2 potatisar
2 msk olja
2 grönsaksbuljongtärningar
1 pressad vitlöksklyfta
1 burk kokosmjölk (400 ml)
5 dl vatten
1 tsk chiliflakes/sambal oelek
1/2 tsk salt


Gör så här:
1. Skala och skär potatis och morötter i mindre bitar. Skala och hacka löken Bryn allt i lite olja i en kastrull några minuter.
2. Pressa i vitlöken och smula ner buljongtärningarna i kastrullen och späd med kokosmjölk och vatten. Låt koka i 10-15 minuter.
3. Mixa soppan med en stavmixer så att den blir slät. Krydda med salt och chiliflakes/sambal oelek. Om soppan blir för tjock kan den spädas med lite mjölk.


Servera soppan med bröd och ost. Vill man lyxa till det lite så är det gott med några räkor i soppan.


Lycka till!


/C

Av cathrinsmat - 8 januari 2013 19:05

Kassler blir enligt mitt tycke god av att gratineras i ugnen. Den här varianten kräver ingen förstekning av kasslern utan tillagningen sker enbart i ugnen.


1. Strimla 400-500 gram kassler och lägg i en ugnsform.
2. Blanda en liten burk creme fraiche med en halv burk krossade tomater i en skål.
3. Krydda blandningen med 2 vitlöksklyftor, 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar, 2 krm chili flakes, hackad basilika och en liten skvätt balsamvinäger.
4. Häll blandningen över kasslern och strö över ca 1 dl riven ost, gärna mozzarella.
5. Gratinera i ugnen, 200 grader, ca 20 minuter.


Servera gärna ris, pasta eller bulgur till. För oss blev det pasta ikväll.


Hoppas att det ska smaka!


/C

Av cathrinsmat - 7 januari 2013 20:46

Köttfärs är bra vardagsmat som kan varieras på många olika sätt. Idag stektes köttfärsen tillsammans med grovrivna morötter och strimlad vitkål och serverades med jasminris. Vi brukar kalla rätten köttfärsfräs och så här gör man:


1. Bryn köttfärsen i lite olja i en stekpanna tills den får färg.
2. Grovriv 2 morötter och strimla ca 200 gram vitkål och blanda ner i köttfärspannan.
3. Koka ris.
4. Krydda fräset med 1 krm svartpeppar och 1 krm malen kardemumma. Pressa ner 1 vitlöksklyfta och smula ner 1 köttbuljongtärning. Tillsätt 1 msk soja och 2 dl vatten. Låt fräset puttra tills riset är klart. Smaka av med salt och strö lite persilja över.
5. Servera köttfärsfräset tillsammans med ris.


Hoppas att alla får en bra vecka!


/C

Av cathrinsmat - 6 januari 2013 13:35

Ibland vill man att det ska gå snabbt att laga mat och denna pastarätt tar ca en kvart att laga till. Det behövs inte så många ingredienser heller. Till 4 personer behövs:


Penne
1 burk krossade tomater
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk olivolja
2 tsk chiliflakes
Salt och svartpeppar


Gör så här:
1. Stek lök och vitlök i oljan en stund.
2. Häll över tomatkross och kryddor och låt såsen puttra tills pastan kokat klart.
3. Koka pastan.
4. Häll upp pastan på ett serveringsfat, häll över såsen, blanda och servera.


Idag hade jag mozzarella hemma som ströddes över pastan tillsammans med basilikablad.


Chilistyrkan i rätten kan ändras efter behag. Min dotter tyckte att det blev i starkaste laget med 2 tsk chiliflakes men vi övriga tyckte att det var lagom starkt :-)


Smaklig måltid!
/Cathrin



Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15
16 17
18
19 20
21
22
23
24 25 26
27
28
29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards