cathrinsmat

Alla inlägg under januari 2013

Av cathrinsmat - 21 januari 2013 19:07

Idag lagade dottern sin specialpasta. En snabb pastarätt som är bra att ta till när man vill att det ska gå undan. Till fyra personer behövs:


2 paket bacon
1 gul lök
2 dl grädde
1 tsk paprikapulver
1 tsk balsamvinäger
Salt och peppar
Farfalle (fjärilspasta) ca 300 gram


Gör så här:
1. Koka pastan.
2. Klipp baconet i bitar och stek i en stekpanna.
3. Finhacka löken och häll ner i stekpannan med bacon. Låt steka tillsammans tills baconet blivit lite knaprigt.
4. Späd med grädde och häll i kryddorna.
5. Häll såsen över den färdiga pastan och rör ihop och servera.


Det är gott med broccoli eller en sallad till.


//C



Av cathrinsmat - 20 januari 2013 20:20

Ikväll stod maken vid kastrullerna och då blev det Kyckling Pad Thai. Det är en thailändsk rätt som innehållet kyckling, grönsaker, äggnudlar och jordnötter. Inspirationen till detta recept är hämtat från Laila Lindholm. För att göra denna rätt behövs:


400 gram strimlad kycklingfilé
3 finhackade vitlöksklyftor
2 msk ostronsås
1 tsk kycklingfond
1 tsk curry
2 msk jordnötsolja
2 dl strimlad vitkål
2 dl broccolibuketter
250 gram nudlar
2 ägg
2 tsk fisksås
2 tsk japansk soja
Koriander
Jordnötter


1. Gör en marinad med ostronsås, vitlök, kycklingfond och curry. Lägg ner kycklingbitarna och låt dem marinera en stund.
2. Stek kycklingen i olja i en wokpanna ca 2 minuter. Tillsätt broccoli och den strimlade vitkålen och låt fräsa några minuter.
3. Koka nudlarna.
4. När nudlarna kokat klart blandas de ner i wokpannan. Knäck i ett ägg i taget och rör om ordentligt.
5. Smaksätt med fisksås och soja.


Strö över koriander och jordnötter innan servering.


Detta är en ganska snäll rätt så vill man ha lite mer hetta kan sambal oelek eller thaichilisås tillsättas.


//C

Av cathrinsmat - 19 januari 2013 19:33

På lördagskvällarna är det ibland gott med dessert. Om jag själv får bestämma så blir det gärna något med choklad. Ikväll blev det pannacotta smaksatt med mjölkchoklad. Till 4 personer behövs:


3 dl vispgrädde
3 msk socker
100 gram Marabou mjölkchoklad
1,5 gelatinblad


Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de mjuknar, ca 5 minuter.
2. Koka upp grädde och socker i en kastrull, tag av från värmen så fort det kokar.
3. Bryt chokladen i små bitar och lägg ner i kastrullen. Rör tills all choklad har smält.
4. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i kastrullen och rör tills de lösts sig helt. Häll upp blandningen i 4 glas. Ställ glasen i kylen några timmar så att det stelnar.


Servera dem som de är eller garnera med bär. Jag garnerade med hallon och citronmeliss. Ät och njut.


Trevlig lördagskväll!


//C



Av cathrinsmat - 19 januari 2013 09:34

Det bästa med helgen är att man kan unna sig en långfrukost. Den här morgonen gjorde jag smoothies. Till 4 glas använde jag:


4 dl vaniljyoghurt
1 banan
ca 3 dl frysta bär (hallon och blåbär)
0,5 dl äppeljuice


Häll alla ingredienser i en kanna och mixa med stavmixer.


Förutom smoothies innehöll frukosten kokt ägg, smörgås med ost och skinka, apelsinjuice och kaffe. Härliga lördag! :-)


//C

Av cathrinsmat - 17 januari 2013 19:00

Lax är nog min favoritfisk och att tillaga den i ugnen går fort och blir mycket gott. Ikväll ugnsbakade jag en hel laxfilébit som kryddades med finhackad dill, salt och peppar. Laxen serverades med en romsås. För att tillaga denna rätt behövs:


600 gram laxfilé
Färsk dill
Salt och peppar


Skär små snitt i laxfilén och lägg den i en ugnsform. Hacka dillen och tryck in i snitten i laxen, salta och peppra. Ugnsbaka laxen i 225 grader ca 20 minuter. Passa noga mot slutet så att laxen inte blir för torr.


Till romsåsen behövs:


2 dl matlagningsyoghurt
Färsk dill
0,5 rödlök
1 burk mixcaviar
Ca 1 msk majonäs


Blanda yoghurt, finhackad dill och rödlök samt caviar, jag brukar ta en halv burk. Rör i majonäsen och servera till laxen.


Ikväll åt vi pressad potatis till men det går lika bra med ris eller klyftpotatis.


En trevlig torsdagskväll önskar jag er!


/C

Av cathrinsmat - 16 januari 2013 18:03

Att baka egen pizza är väldigt populärt hemma hos oss. Jag bakar ofta ut pizzan i långpannan och sedan kan alla i familjen välja fyllningen själva. Gör egen pizzadeg eller använd färdigköpt. Till egen deg behövs:


25 gram jäst
2 msk olivolja
2,5 krm salt
2,5 dl vatten
7 dl vetemjöl


Smula ner jästen i en bunke, värm vattnet till 37 grader och häll över jästen och rör tills den löser sig. Tillsätt olja, salt och vetemjöl och rör ihop till en deg och låt jäsa ca 40 minuter.


När degen jäst färdigt kavlas den ut på en plåt. Täck degen med tomatsås, egenlagad eller färdigköpt, riven ost, gärna mozzarella, och fyllning enligt önskemål. Vi fyllde pizzan med:


Tomatsås
Färska champinjoner
Prosciuttoskinka
Gul lök
Svarta och gröna oliver
Mozzarellaost


Grädda pizzan i 225 grader i ca 15 minuter. Servera gärna med sallad, vi tog babyspenat som ströddes över pizzan vid servering.


Bon Appetit! :-)


/C





Av cathrinsmat - 14 januari 2013 19:17

Till den här rätten har jag hämtat inspiration från Gordon Ramsey. I originalreceptet ingår lammfärs men idag gjorde jag en variant med nötfärs. En Shepherd's Pie består av en köttfärsröra som garneras med potatismos och gratineras i ugnen. Resultatet blir mycket gott tycker jag. Följande ingredienser behövs:


500 gram köttfärs
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 morot
2 msk tomatpuré
Worcestersås, några skvättar
Färsk timjan
ca 3 dl vätska (kycklingbuljong, rött vin, vatten)
Salt och peppar


Finhacka en gul lök och stek i olja några minuter. Lägg i köttfärsen och bryn den, tillsätt 4 pressade vitlöksklyftor, 1 riven morot, tomatpuré,
worcestersås, timjan, salt och peppar. Tillsätt vätskan och låt koka ihop en stund. Häll köttfärsröran i en ugnsfast form.


8-10 potatisar
2 dl riven parmesanost
2 äggulor
1 msk smör
Mjölk, en skvätt
Salt och peppar


Koka potatisen mjuk och pressa ner den i en skål med hjälp av en potatispress. Tillsätt övriga ingredienser, men spara lite av den rivna osten, och rör ihop till ett smidigt potatismos. Bred ut potatismoset över köttfärsröran och strö över den resterande osten. Gratinera i ugnen vid 225 grader ca 20 minuter.


Servera med en god sallad.


Hoppas att alla får en fortsatt bra vecka!


/C



Av cathrinsmat - 13 januari 2013 19:03

Jag är mycket förtjust i svensk husmanskost och just raggmunk hör nog till favoriterna. Till raggmunk behövs inte speciellt många ingredienser. Huvudråvaran är potatis men jag river alltid ner några morötter också för färgens och vitaminernas skull. Till raggmunk för 4 personer brukar jag använda:


6-7 stora potatisar
2 morötter
2 ägg
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
Smör/olja att steka i


1. Skala och riv potatis och morötter.
2. Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl och salt i en bunke.
3. Rör ned den rivna potatisen och morötterna i smeten.
4. Klicka ut smeten i en stekpanna med upphettat smör/olja. Platta till dem och stek på båda sidor tills de är gyllenbruna.


Jag brukar få plats med 2 raggmunkar samtidigt i stekpannan. Räkna med ca 1 dl smet/raggmunk.


Servera gärna tillsammans med stekt bacon och lingonsylt.


Smaklig måltid!


/C



Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15
16 17
18
19 20
21
22
23
24 25 26
27
28
29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards